Organizația Salvați Copiii a decis dotarea Secției de neonatologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu cu un ventilator performant neonatal în valoare de 32.000 Euro. Donațiile anterioare realizate de Salvați Copiii pentru această secție de neonatologie constau în cinci echipamente, în valoare totală de 94.000 Euro. De asemenea, un incubator performant și un sistem de resuscitare Neopuff, în valoare totală de 21.800 Euro, vor fi donate Spitalului Municipal Mediaș.

În Maternitatea din Sibiu, în anul 2018 s-au născut 3.165 de copii, dintre care 331 au fost nașteri premature. În anul 2019 s-au înregistrat peste 1.100 de nașteri, dintre acestea peste 150 fiind premature. În anul 2018, 268 de nou-născuți au fost îngrijiți în cadrul Secției de Terapie Intensivă Neonatală, iar în 2019, 103 nou-născuți au necesitat îngrijire specială în Secția de Terapie Intensivă Neonatală.

„La nivelul aparatului respirator imaturitatea afectează și structura plămânului și poate amenința chiar viața prematurului. Pentru noi a respira pare ceva banal. Dar pentru prematuri a respira înseamnă a trăi. Aparatele de ventilație moderne, care permit asistarea respirației în diverse moduri, sunt salvatoare de viață pentru că ne permit să individualizăm

asistarea respirației pentru fiecare copil în parte, cu diminuarea semnificativă a riscului de complicații. Mulțumim prietenilor de la Salvați Copiii România pentru că ne stau alături mereu și răspund de fiecare dată solicitărilor noastre. Donațiile oferite de Salvați Copiii România – incubatoare, aparate de respirație, mese de resuscitare neonatală – au salvat deja sute de vieți și ne vor ajuta în continuare să oferim cea mai bună îngrijire copiilor noștri”, a declarat Conf. Dr. Livia Ognean, medic coordonator terapie intensivă neonatală la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu.

La Maternitatea Mediaș, 688 de copii au venit pe lume în 2018, dintre care 80 prematuri, iar dintre cei 239 de copii născuți aici, în primele luni ale lui 2019 (până în 20 mai), 25 au fost nașteri înainte de termen.

Maternitatea din Mediaș folosește șase incubatoare dintre care 2 vechi de 30 de ani și alte trei care au depășit 12 ani, două mese radiante, două baloane de resuscitare și două lămpi de fototerapie cu vechime de 12 ani. De asemenea, sunt folosite și echipamente cu o vechime de 15 ani: un laringoscop, două aspiratoare și un pulsoximetru. Pentru a-și desfășura în condiții optime activitatea, medicii de la Maternitatea din Mediaș ar mai avea nevoie de următoarele echipamente moderne: un incubator, un neopuff, o lampă de fototerapie și un ecograf neonatal.

„Să lucrezi în maternitate este întotdeauna o binecuvântare și o provocare. Cu toate că ne dorim să se nască doar bebeluși la termen și sănătoși, nu de puține ori am fost puși în situația de a acorda asistență medicală nou-născuților care au ales să vină pe lume înainte de vreme sau unor copii cu diferite afecțiuni, care au necesitat ajutor pentru a putea supraviețui”, a spus Dr. Irina Muțiu, medic specialist pediatrie, secția neonatologie Spitalul Municipal Mediaș.

Dotarea precară a secțiilor de terapie intensivă neonatală, acolo unde aparatura medicală nu lipsește cu desăvârșire, pune maternitățile în situații dificile. Se pierde timp prețios pentru salvarea vieților nou-născuților prematuri în căutarea unui loc liber în maternități superior dotate, care să asigure supraviețuirea acestora.

„Dotarea secțiilor de terapie neonatală ar trebui să reprezinte o urgență națională, pentru că există o legătură cauzală directă între aparatura precară sau lipsa acesteia și rata crescută a mortalității infantile. Este de neacceptat ca, atunci când poți să salvezi viețile prematurilor cu un incubator, să nu o faci. Salvați Copiii a investit într-un plan de urgență, pentru că zilele și minutele sunt decisive atunci când e vorba despre copiii născuți prematur”, a explicat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

În 2019, Organizația Salvați Copiii România a demarat un plan de urgență, pentru a duce aparatură medicală esențială acolo unde nevoile sunt imediate: peste 115 aparate vor ajunge la 49 de maternități.

De la începutul campaniei până la finalul anului 2019, Salvați Copiii România a investit aproximativ cinci milioane de Euro în dotarea a 96 de maternități și secții de nou-născuți din toate județele țării cu 620 de echipamente medicale, care au ajutat la supraviețuirea a peste 72.000 de copii.

Viața prematurilor depinde de investiția în maternități: 3,5% din impozitul pe venit – în cazul persoanelor fizice, respectiv 20% din impozitul pe profit – în cazul companiilor

„Dotarea maternităților cu tot ce le trebuie medicilor pentru a–i salva pe acești copii cu patologii grave este o cauză care trebuie dusă până la capăt și pentru asta e nevoie de implicare socială și de responsabilitate”, a declarat Amalia Năstase, Ambasador al Programului Salvați Copiii de Reducere a Mortalității Infantile.

Salvați Copiii România a identificat, de-a lungul celor opt ani de campanie pentru reducerea mortalității infantile, mecanisme de finanțare care să acopere componenta de intervenție, pentru că salvarea vieților copiilor născuți prematur este o urgență.

Până pe 31 iulie, fiecare contribuabil poate depune Formularul 230 sau Declarația Unică, precompletate cu datele de identificare ale organizației la administrația financiară de care aparține cu domiciliul. Totodată, companiile care plătesc impozit pe profit pot sponsoriza cu maxim 20% din impozitul pe profit datorat anual, dar nu mai mult de 0,5% din cifra de afaceri, iar microîntreprinderile cu maxim 20% din impozitul pe venit datorat trimestrial. Formularele se pot descărca de AICI, iar mai multe informații despre posibilitatea companiilor de a sponsoriza programul se pot afla la [email protected]

Articolul precedentS-au finalizat lucrările de modernizare a încă unei zone din cartierul Hipodrom. Investiții de aproape șase milioane lei
Articolul următorExpoziție de bandă desenată, la Biblioteca ASTRA