În primăvara anului 2019, Palatul Copiilor trebuie să se mute din sediul de pe strada Constituţiei.

Consiliul Local Sibiu i-a oferit un sediu în fostul internat al Liceului Tehnologic “Henri Coandă”, care, însă, necesită mari reabilitări, ce depăşesc 200.000 de euro. Pentru a putea să îşi continue activitatea, părinţii copiilor care studiază la Palatul Copiilor au înfiinţat o asociaţie ce să ajute la strângerea de fonduri.

În momentul de faţă, fostul internat al Liceului Tehnologic de pe stradă Henri Coandă se află în condiţii precare.
“Scopul acestei asociații este de a sprijini Palatul Copiilor, prin amenajarea acestui spațiu. Palatul Copiilor are o istorie, este cunoscut de către toți. Palatul Copiilor a fost înfiinţat în anul 1958 şi şi-a schimbat până în momentul acesta locaţia de trei ori. A fost pe bulevardul Victoriei, în Piaţa Mică, la Muzeul “Franz Binder”, iar din 1986 suntem pe Constituţiei. Din păcate, a venit vremea să părăsim acest loc şi, cu ajutorul Primăriei, am primit acest spaţiu. Contractul cu proprietarul de drept expiră în luna aprilie 2019. Atunci, trebuie să elibărăm spaţiul şi să ne mutăm aici. După cum vedeţi, clădirea necesită multe reparaţii şi reabilitări”, a declarat Liviu Rotaru, preşedintele Asociaţiei “Pro Palatul Copiilor” Sibiu.
La începului anului 2019, câţiva voluntari vor ajuta la curăţenia spaţiului. Vor fi obţinute, apoi, avize de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Sibiu, urmate de înlocuirea ferestrelor actuale cu ferestre de termopan, realizarea instalaţiei electrice, a pereţilor şi pardoselii, precum şi a instalaţiei de încălzire. Va urma realizarea termosistemului şi a acoperişului.
În ajutorul Palatului Copiilor au venit asociaţii, ONG-uri locale şi companii sibiene. “E imposibil ca o instituţie ca Palatul Copiilor să nu aibă sprijinul autorităţilor şi al comunităţii locale. E chiar strigător la cer! E o organizaţie care face lucruri incredibile pentru copii. O organizaţie care face lucruri atât de bune pe educaţie, cultură, primeşte sprijin atât de greu… Dar mă bucur că sunt câţiva oameni care pun mână de la mână să facă treabă. Sibiu Guitar Meeting a avut chiar o ediţie care a cuprins o cauză pentru Palatul Copiilor. Am cântat pentru el. Am strâns în jur de 3000 lei”, a spus Cosmin Marcu, preşedintele Asociaţiei Culturale “Play”.
Prof. Daniela Muntean, inspector în cadrul IŞJ Sibiu, a mărturisit că “a fost o luptă titanică pentru a obţine acest sediu, cu numeroase audienţe, inclusiv la Minister, Prefectură, Consiliu Judeţean, Primărie. Sediul acesta are nevoie de foarte mulţi bani”.
Anual, Palatul Copiilor Sibiu primeşte, potrivit prof. Daniel Vecsei, directorul instituţiei, peste 2.300 de elevi şi preşcolari. Opţional, la sfârşitul orelor zilnice obligatorii din cadrul şcolilor şi liceelor din municipiu şi împrejurimi, elevii vin la palat pentru a-şi dezvolta aptitudini fie în domeniul cultural, fie în domeniul tehnico-ştiinţific şi sportiv.
Cei care vor să sprijine Palatul Copiilor o pot face donând către Asociația Pro Palatul Copiilor Sibiu, în contul RO95RNCB0227159638480001, deschis la BCR, pe numele Petru Liviu Rotaru.

Articolul precedentDepuneri de coroane şi jerbe de flori, la monumentele eroilor martiri ai Revoluţiei
Articolul următorPeste 60 de sibieni au dezbătut viitorul Europei, alături de autorităţile locale