O serie de percheziții au avut loc, în această dimineață, la Sibiu. Au fost vizați suspecți de comiterea unor infracţiuni de evaziune fiscală sub forma autocratului şi a complicităţii. Perchezițiile au loc la domiciliile a 56 de suspecți, în 13 județe din țară, anunță reprezentanții Inspectoratului Județean de Poliție Cluj.

Este vorba despre persoane care au săvârșit mai multe infracțiuni de evaziune fiscală pe teritoriul Germaniei, printr-un mecanism de fraudare a plății TVA. În cadrul acestui mecanism au fost utilizate societăți comerciale de tip „firmă fantomă” din România, Ungaria, Slovacia, Cehia, Polonia și Austria. Practic se achiziționau scriptic autovehicule prin intermediul acestor societăți, evitându-se astfel plata TVA către statul german, însă faptic beneficiarii reali ai achizițiilor erau persoane fizice din România.

Prejudiciul cauzat statului german este de aproximativ 21.300.000 de euro, în cauză urmând a fi dispuse măsuri asiguratorii pentru recuperarea prejudiciului.

În acest sens, la data de 27 septembrie, Tribunalul Cluj a autorizat efectuarea unui număr total de 69 percheziţii domiciliare, în 12 judeţe din ţară şi municipiul Bucureşti, la domiciliile a 56 de persoane cercetate sub aspectul comiterii infracţiunii de evaziune fiscală sub forma autocratului şi complicitate. Este vorba despre județele Cluj, Alba, Arad, Argeș, Bihor, Constanța, Hunedoara, Iași, Sălaj, Sibiu, Teleorman, Tulcea și municipiul București.

Polițiștii au mers la adresele suspecților sau ale societăților comerciale administrate de către aceștia, unde există informații că s-ar afla obiecte sau înscisuri ce au legătură cu infracțiunile cercetate.

„De asemenea, cu această ocazie vor fi puse în executare un număr total de 56 de mandate de aducere a suspecților cercetați în cauză, aceștia urmând a fi conduşi în vederea audierii la sediul fiecărei unități de investigare a criminalității economice din fiecare județ în parte după cum urmează: Cluj, Alba, Arad, Argeș, Bihor, București, Hunedoara, Iași, Sălaj, Sibiu, Teleorman și Tulcea”, spun polițiștii clujeni.

Acţiunea este una comună a poliţiştilor de la structurile de investigare a criminalităţii economice, în comun cu reprezentanţii autorităţilor germane.

Echipa a devenit operaţională în 29 mai şi a fost constituită cu scopul facilitării efectuării de cercetări penale în dosarele penale înregistrate la Parchetul Nürnberg-Fürt şi Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj și aflat în instrumentarea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice – Biroul de Investigații Complexe.

Echipe comună de anchetă este compusă din ofițeri de poliție judiciară din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parhcetului de pe lângă Tribunalul Cluj și investigatori fiscali germani din cadrul Autorității Fiscale din Nürnberg Sud – Oficiul de Investigare a Fraudelor Fiscale (Finanzamt Nürnberg-Süd – Steuerfahndungsstelle).

Articolul precedentBărbat reținut de polițiști după ce a condus băut și fără permis
Articolul următorDGASPC caută asistenți maternali