Două persoane au fost reținute ieri de polițiștii de la investigații criminale într-un dosar care vizează mai multe infracțiuni de înșelăciune și fals informatic.

  La nivelul Biroul Investigații Criminale din cadrul Poliției Municipiului Sibiu se află în lucru un dosar penal privind săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune (zece acte materiale) și fals informatic (6 acte materiale), vizate fiind 5 persoane de sex masculin din județele Dâmbovița, Mureș și Gorj.

  La data de 17.03.2022, o echipă complexă de polițiști din cadrul Biroului Investigații Criminale Sibiu, cu sprijinul lucrătorilor din cadrul Inspectoratelor de Poliție Județene Dâmbovița, Gorj și Mureș și a luptătorilor din cadrul Serviciilor de Acțiuni Speciale din cadrul inspectoratelor de poliție anterior menționate, au pus în executare trei mandate de percheziție domiciliară pe raza județelor Dâmbovița, Mureș și Gorj, precum și cinci mandate de aducere pentru cei cinci bărbați bănuiți de săvârșirea acestor fapte.

În urma audierilor efectuate și a probatorului administrat în cauză, împotriva a doi dintre bărbați s-a dispus măsura reținerii pentru 24 de ore, urmând ca în cursul acestei zile să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu, cu propunere de luare a unei măsuri preventive.

 În fapt, în urma cercetărilor și investigațiilor efectuate, polițiștii sibieni au constatat că în perioada 24.07 – 10.10.2021, doi bărbați din Dâmbovița, în vârstă de 19 și 26 de ani, ar fi creat conturi în sisteme de plată on-line folosind datele de identitate reale a cinci persoane, fără însă a avea acordul acestora, conturi pe care le controlau efectiv. Ulterior, acces la aceste conturi au acordat altor 3 persoane de sex masculin, cu vârsta cuprinsă între 21 și 26 de ani, domiciliate în județele Gorj și Mureș.

 Folosindu-se de aceste date de cont, cei 5 bărbați au apelat telefonic, în perioada anterior menționată, 10 persoane de sex masculin, toți sibieni, șoferi de taxi, iar sub prezentarea unor calități  mincinoase (avocat, procuror, primar), asumate cu scopul de  câștiga încrederea și totodată, de a le induce în eroare, le-au solicitat efectuarea mai multor tranzacții prin intermediul unui serviciu plată on-line, sub pretextul prestării unor comisioane și cu promisiunea restituirii sumelor tranzacționate. Ulterior, după ce sumele erau virate, aceștia nu mai răspundeau la telefon, fără a mai restitui sumele respective.

 Totodată, din cercetări a reieșit faptul că după efectuarea tranzacțiilor, aceștia își transferau sumele respective prin intermediul unor sisteme online de transfer bancar și de pariuri, în conturi personale deschise la diferite bănci comerciale.

 Valoarea totală a prejudiciului cauzat este de aproximativ 8.300 lei, în cursul urmăririi penale fiind instituită măsura sechestrului asiguratoriu pentru prejudiciul cauzat.

Cercetările în acest dosar continuă, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu.

Articolul precedentTânăr de 22 de ani căutat de polițiști
Articolul următorTir încărcat cu peste 10 tone de donații ale locuitorilor din Vâlcea, Olt și Sibiu, la Vama Siret