Pesta Porcină africană a fost confirmată în județul Sibiu și la un mistreț împușcat în fondul de vânătoare al Direcției Silvice de pe raza comunei Șura Mică. Autoritîțile au aprobat Planul de măsuri, iar pe o rază de 13 km de la locul în care a fost vânat animalul sălbatic s-a instituit zonă afectată. Mistreții din această zonă vor fi vânați și îngropați.

În cursul zilei de astăzi, 1 noiembrie, la sediul prefecturii din Sibiu a fost convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor. Membrii acestuia au aprobat Programul de măsuri pentru combaterea Pestei Porcine Africane la mistreți în Fondul de Vânătoare nr.20 Șura Mică.

Autoritățile transmit că, imediat după confirmarea bolii, a fost stabilită zona afectată, care reprezintă o rază de 13 km de la locul unde a fost vânat mistrețul. Această zonă este formată din zona infectată (cu o rază de 8 km de la caz) și zona tampon, de încă 5 km în exteriorul zonei infectate.

Localitățile aflate în zona infectată sunt: Topârcea, Amnaș, Mag, Cristian, Rusciori, Șura Mică, Ocna Sibiului. Fondurile de vânătoare aflate în zona infectată sunt: F.V.19 Ocna Sibiului, F.V.16 Apold, F.V.20 Șura Mică, F.V.21 Șelimbăr.

Localitățile aflate în zona tampon sunt: Armeni, Alămor, Gusu, Ludoș, Sângătin, Apoldu de Jos, Aciliu, Săliște, Galeș, Vale, Săcel, Sibiel, Fântânele, Orlat, Gura Râului, Sibiu, Șura Mare, Mândra, Loamneș, Apoldu de Sus. Fondurile de vânătoare aflate în zona tampon sunt: F.V.18 Păuca, F.V.17 Sângătin, F.V.14 Săliște, F.V.13 Gura Râului, F.V.22 Hamba, F.V.25 Slimnic.

„În zona afectată, timp de 60 de zile de la confirmarea bolii, se vânează integral mistreții prin metode de vânătoare care nu dislocă efectivul (pândă și dibuire), cu respectarea măsurilor de biosecuritate aplicabile în timpul partidelor de vânătoare. Aceștia vor fi neutralizați prin îngropare în gropi executate de gestionarii fondurilor de vânătoare”, spun reprezentanții Prefecturii.

Totodată, pe fiecare fond de vânătoare din zona afectată se va realiza catagrafia efectivului de mistreți și prădători. În locurile publice și pe drumurile de acces în fondurile de vânătoare, au fost amplasate afișe/pancarte cu inscripția „Intrarea interzisă! PPA”.

Măsurile de control al bolii au fost puse în aplicare imediat si se mențin pentru 12 luni de la constatarea ultimului caz de PPA la porcii mistreti în zona infectată determinată.

Articolul precedentRealitatea Plus se vede acum în toată țară. RCS & RDS a introdus postul TV în grilă
Articolul următorVictor Costache, ministrul propus la Sănătate, înscris într-un concurs pentru chirurg cardiovascular la Spitalul Județean Sibiu