Peste 160 de artiști vor fi prezenți pe scena Sălii Thalia joi, 20 septembrie, cu începere de la ora 19, pentru a interpreta una dintre cele mai frumoase compoziții vocal-simfonice: ”Requiem” de Giuseppe Verdi.

Soliști lirici de renume mondial – soprana Dragana Radakovic (Serbia), mezzosoprana Carmen Topciu, tenorul Ștefan Pop și baritonul Gelu Dobrea – vor urca pe scenă alături de Corul Academic Radio București și Orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu. Conducerea muzicală este asigurată de dirijorul Italian David Crescenzi. Evenimentul face parte din programul Festivalului de Operă de la Sibiu.
“Requiem-ul” lui Giuseppe Verdi este o lucrare vocal-simfonică pentru patru solişti, cor şi orchestră. Creaţia lui Verdi oferă un răspuns uman la liturghia latină prin capturarea dramei ascunse a acestor partituri şi explorarea celui mai mare secret al existenţei umane: moartea.
“Cu o tendinţă de teatru muzical cu care suntem familiari din operele sale, compozitorul evocă terifiante imagini ale morţii, de la sfârşitul timpului şi condamnarea la chinurile iadului, şi creează un emoţionant tablou gigantic: de frică, furie, durere, tristeţe, şi dorul de răscumpărare. Chiar dacă Verdi urmează pur şi simplu textul liturghiei catolice, structura muzicală trece dincolo de ideea de bază creştină a morţii şi învierii pentru a include şi alte interpretări. Puternica imagine desprinsă din Dies Irae, reprezintă viziunea neliniştitoare a morţii în concepţia lui Verdi”, spun organizatorii Sibiu Opera Festival.
“Messa da Requiem” a fost creată în două etape. Iniţial, Verdi a scris un “Libera me”, ca parte a unei compoziţii de colaborare în memoria lui Gioachino Rossini, care a murit în 1868. Din cauza morţii poetului naţional al Italiei, Alessandro Manzoni, în 1874, Verdi a extins secţiunea sa de Requiem Rossini, într-un recviem pe scară largă. Opera a devenit o caracteristică permanentă în repertoriul de concert imediat ce a avut premiera pe 22 mai 1874 în biserica San Marco din Milano.
Biletele pentru acest eveniment pot fi achiziţionate online de pe site-ul www.kompostor.ro și de la Casa de bilete a Filarmonicii de Stat Sibiu (Sala Thalia, Str. Cetăţii nr.3-5) de luni până joi, între orele 10-12 și 13-16. Prețul unui bile teste de 40 de lei. Se acordă o reducere de 50% pentru elevi, studenți și pensionari.
Ediţia a XVII-a a proiectului Sibiu Opera Festival se desfăşoară anul acesta în perioada 9 – 28 septembrie, fiind un eveniment organizat de Filarmonica de Stat Sibiu cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Sibiu. Acţiunea este cofinanţată de Primăria Municipiului Sibiu.

Articolul precedentBisericile din judeţul Sibiu, în fotografiile lui Emil Fischer, la Muzeul “Brukenthal”
Articolul următorBRAŞOV. Accident pe DN1, cu trei maşini implicate