Peste 17.000 de situații de urgență au fost înregistrate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență Sibiu, pe parcursul anului 2018. Dintre acestea peste 13.000 de cazuri au fost urgențe asistate de SMURD. Comparativ cu ultimii 10 azi, situația intervențiilor ISU a crescut considerabil, în anul 2009 fiin înregistrate doar puțin peste 4.100 de cazuri. Bilațul a fost făcut public de reprezentanții ISU, în urma unui eveniment care a avut loc astăzi, 18 ianuarie la Sala Thalia din Sibiu, eveniment la care a participat și dr. Raed Arafat, Secretar de Stat – Șef al Departamentului Pentru Situații de Urgență, alături de reprezentanți ai instituțiilor cu funcții de sprijin în managementul situațiilor de urgență.

În acest context, inspectorul șef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Cpt. Dumitru Croitoru” al județului Sibiu, colonel Laurențiu-Cosmin Balcu, a prezentat misiunile și activităţile desfășurate de inspectorat în cursul anului precedent.

Astfel, pe parcursul anului 2018, în zona de competenţă a ISU  s-au înregistrat 17.040 situații de urgență (în medie, 46 pe zi), dintre care 13.611 cazuri de urgență asistate de SMURD, 290 incendii și 1.718 alte intervenții specifice. Astfel, cea mai mare pondere o au cazurile medicale, acestea reprezentând aproximativ 80% din totalul de situații de urgență. De asemenea, dintre intervențiile specifice, s-au remarcat un număr de peste 400 de inundații gestionate în lunile iunie-august.

Comparativ cu ultimii 10 ani, situația intervențiilor a crescut semnificativ de la 4.166 înregistrate în anul 2009, depășind 10.000 de intervenții în anul 2014. În anul 2018, ISU Sibiu a înregistrat un vârf al numărului de intervenții, depășind semnificativ cele 13.844 de intervenții ale anului 2017, cele 15.221 de intervenții ale anului 2016 și cele 13.188 de intervenții ale anului 2015.

Cele mai multe intervenții SMURD au fost înregistrate de echipajul de prim ajutor din municipiul Sibiu, 3.289 de cazuri medicale, urmat de echipajul ambulanței SMURD din municipiul Mediaș, cu 1.669 de cazuri medicale și cel din localitatea Copșa Mică, cu 1.540 de cazuri medicale.

Pe de altă parte, anul 2018 la ISU Sibiu a fost unul al performanțelor în pregătirea sportivă și participarea la diverse competiții naționale și internaționale, lotul sportiv al inspectoratului la concursurile serviciilor profesioniste pentru situații de urgență, obținând premiul III la nivel național. De asemenea, ISU Sibiu a fost reprezentat cu mândrie de către plt.maj. Oprea Gabriel, cu 6 medalii de aur pe plan european, Plt.maj. Narița George cu locul III la concursul național „Cel mai puternic pompier” și, nu în ultimul rând, câinele Leban împreună cu conducătorul său, plt.adj.șef Andrei Constantin, cel mai bun câine de căutare-salvare în mediul urban la campionatul de dresaj MAI.

„Îndeplinirea obiectivelor din anul 2018 se datorează disponibilităţii și operativității forţelor și mijloacelor specializate ale pompierilor militari, diversității și complexității intervențiilor specifice, dezideratului apărării vieţii, bunurilor materiale şi mediului, precum şi încrederii mari a populaţiei în solicitarea unității noastre şi în alte situaţii, altele decât urgenţele generate de incendii”, spune Cristina Criveanu, purtător de cuvânt ISU Sibiu.

Articolul precedentSibian depistat la volanul unui autoturism radiat din circulație
Articolul următorFemeie acroșată de o mașină, în timp ce traversa regulamentar, în zona CEC