Medicii din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu au efectuat, astăzi, spirometrii gratuite pentru cei care au dorit să vadă cât de sănătoși sunt plămânii lor. Astfel, peste 300 de persoane au avut posibilitatea să își testeze gradul de sănătate pulmonară, cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva BPOC, o boală cauzată îndeosebi de fumat.

„Este important ca cei care sunt fumători, chiar dacă sunt asimptomatici să vină la controale periodice, pentru că așa facem prevenție. Pentru orice țară din lume este mai important să prevină bolile pulmonare decât să le trateze. Prin urmare, pentru populație este bine să știe încă de la vârsta copilăriei că nu este bine să se fumeze – este nevoie în acest sens de cât mai multe campanii anti-fumat – pentru că numai așa reușim să ne menținem în bune condiții funcția pulmonară. Nu vă pot spune cât de important este să se facă exerciții de respirație – în general respirăm superficial, cu vârfurile plămânilor, în momentul în care învățăm să respirăm adânc, plămânii noștri se umplu mai mult cu aer curat – oxigenarea este mai bună și atunci vom fi mai sănătoși și mai puternici”, spune dr. Lavinia Danciu, medic pneumolog Spitalul de Pneumologie Sibiu.

Acțiunea a avut loc miercuri, 20 noiembrie, în Shopping City Sibiu, între orele 10 – 14, spirometriile gratuite fiind efectuate de medicii pneumologi Lavinia Danciu și Iulia Simina, împreună cu asistentele medicale Claudia Dancu și Roxana Mihu, din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie.

„Pentru noi reprezintă o prioritate și prevenția, componenta de informare a populației, nu doar tratarea bolnavilor și încercăm în permanență să oferim servicii cât mai utile pentru sibieni. Sperăm ca aceste spirometrii gratuite să ajute un număr cât mai mare de persoane să își descoperere boala și să inițieze tratament în acest sens. În plus, începând din acest an, am înființat în cadrul spitalului și un Compartiment de recuperare respiratorie, care are rolul să amelioreze inclusiv simptomele generate de BPOC și să ajute la creșterea calității vieții”, a declarat Cristian Roman, manager Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu, în cadrul unei conferințe de presă organizată marți.

În cadrul campaniei de spirometrii gratuite, aproape 50% dintre persoanele testate care au fost descoperite cu probleme ale plămânilor și au fost îndrumate către investigații suplimentare.

Bronhopneumopatia cronică obstructivă (BPOC) este o boală inflamatorie cronică, determinând limitarea progresivă a fluxului de aer în căile respiratorii. În timp, BPOC se agravează și poate duce la insuficiență respiratorie, afectare cardiacă și deces. BPOC este determinată în principal de fumat, riscul fiind în relație atât cu cantitatea de tutun fumată pe zi, cât și cu numărul de ani de fumat. „Simptomatologia BPOC în faza stabilă este reprezentată de dispnee progresivă (lipsă de aer), tuse cu eliminarea de spută, respirație șuierătoare, dureri toracice vagi. Majoritatea pacienților nu conștientizează existența acestor simptome, astfel că prezentarea la medic se face de cele mai multe ori tardiv, întârziindu-se instituirea unor măsuri terapeutice adecvate”, a declarat dr. Ioan Drăghilă, medic primar pneumolog, director medical în cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu. Cea mai utilă investigație pentru diagnosticarea BPOC, permițând și aprecierea severității afectării pulmonare este spirometria. Medicul mai poate recomanda și efectuarea unei radiografii toracice, analize de laborator și, în cazuri selectate, de CT toracică (dacă există suspiciune de asociere a unui cancer pulmonar). În evoluția BPOC pot apărea complicații: insuficiență respiratorie (care în stadiile terminale devine oxigenodependență), cord pulmonar cronic sau cancer pulmonar, mai ales dacă se menține statutul de fumător. „Renunțarea la fumat este principalul factor care poate încetini evoluția bolii. Vaccinarea antigripală și alte modalități de imunostimulare pot preveni o parte din exacerbări. Tratamentul medicamentos modern, constând în bronhodilatatoare, corticosteroizi sau expectorante, adaptat la gradul de severitate a bolii, ameliorează simptomatologia (în special dispneea), îmbunătățește toleranța la efort și crește calitatea vieții bolnavilor, menținând integrarea lor socio-profesională pe o perioadă lungă de timp”, spune dr. Iulia Simina. BPOC reprezintă o problemă de sănătate publică la nivel mondial, sute de milioane de oameni fiind afectați de această boală. În România se află aproximativ 1 milion de bolnavi diagnosticaţi cu BPOC, conform Societăţii Române de Pneumologie, prezentând într-un an cel puţin două exacerbări ale bolii, ce necesită spitalizare. În cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu sunt internați anual aproximativ 400 de pacienți cu exacerbări ale BPOC, iar numărul persoanelor consultate în ambulatoriul de specialitate al spitalului din cauza acestei boli este de aproximativ 6.000.

Articolul precedentMai mutle viroze în Sibiu în ultima săptămână de supraveghere
Articolul următorTursib își premiază clienții fideli și în acest an