Cel mai bun spectacol românesc al anului 2018 va fi prezentat pe scena EUROPALIA din Bruxelles, în prezența a peste 60 de oficiali și invitați. Este vorba despre „Povestea prințesei deocheate”, al Teatrului Național “Radu Stanca” din Sibiu. 

A primit în acest an trei premii UNITER: pentru cel mai bun spectacol al anului 2018, în România, cea mai bună actriță în rol principal (Ofelia Popii) și cea mai bună scenografie (Dragoș Buhagiar), va fi prezentat anul viitor într-un amplu turneu în Japonia, se joacă la Sibiu de fiecare dată cu sala plină și a devenit în foarte scurt timp unul dintre cele mai apreciate și căutate spectacole de teatru din repertoriul naționalului sibian. „Povestea prințesei deocheate”, în regia lui Silviu Purcărete se joacă pe 17, 18 și 19 decembrie, în cadrul Festivalului Internațional de Artă EUROPALIA, la Buxelles, în prezența a peste 60 de oficiali și invitați importanți. Spectacolele vor avea loc la Les Halles de Schaerbeek, de la ora 19.30.

Invitați din mediul diplomatic, cultural și de afaceri, prezenți la spectacolul TNRS din Bruxelles

Alături de Constantin Chiriac, directorul general al TNRS și președinte al FITS, Silviu Purcărete, regizor, Dragoș Buhagiar, scenograf, și Vasile Șirli, muzician, la evenimentul TNRS din Bruxelles au confirmat prezența o serie de invitați importanți din mediul diplomatic, cultural și de afaceri, precum: E.S. Makita Shimokawa – Ambasadorul Japoniei la Bruxelles, E.S. Shigeji Suzuki – Ambasadorul Japoniei la Luxemburg, Tobibayashi Ryohei, reprezentatul Ambasadei Japoniei la Uniunea Europeană, E.S.  Lilian Zamfiroiu – Ambasadorul României la Luxemburg, E.S.  Luminița Odobescu – Reprezentant Permanent al României la UE, E.S. Andreea Păstârnac – Ambasadoarea României în Belgia, Mircea Geoană – Secretar General Adjunct al NATO, Dacian Ciolos – președintele grupului Renew Europe din cadrul Parlamentului European la Bruxelles,  Liliana Țuroiu – director Institul Cultural Român Bruxelles,  Mirel Taloș – președintele Institutului Cultural Român, Gilda Lazăr – Director Corporate Affairs and Communications JTI România, George Banu, critic de teatru, Minako Naito – Director Marketing Tokyo Metropolitan Theatre,  Hiroshi Takahagi – Director Adjunct Tokyo Metropolitan Theatre etc.

„Povestea prințesei deocheate” – „unul dintre cele mai importante evenimente de la Festivalul EUROPALIA”

„Unul dintre cele mai importante evenimente de la Festivalul EUROPALIA va fi, în luna decembrie, «Povestea prințesei deocheate», producție a Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu. E cel mai important proiect teatral pe care România îl are în EUROPALIA, o confirmare a calității spectacolelor puse în scenă la teatrul din Sibiu“, spune Mirel Taloș, președinte al Institutului Cultural Român.

Spectacolul „Povestea prințesei deocheate” are la bază un scenariu original, semnat de Silviu Purcărete, care pornește de la piesa kabuki a lui Tsuruya Nanboku al IV-lea. Kabuki este unul dintre cele mai importante stiluri de teatru japonez, caracterizat prin rafinament vizual și o codificare complexă. Inspirat de această tradiție teatrală, Silviu Purcărete își propune să facă un spectacol european, folosind textul, regulile și spațiul kabuki, reinterpretate într-o manieră personală.

Prințesa Sakura este eroina a numeroase piese kabuki și bunraku, dar Namboku este cel dintâi care o aduce în prim-plan. Povestea debutează în momentul în care Seigen, starețul unui templu, se îndrăgostește de tânărul său discipol, Shiragiku. Fiind condamnați la o viață de iubire imposibilă, preotul și ucenicul său hotărăsc să se sinucidă. Tânărul moare, preotul supraviețuiește. Șaptesprezece ani mai târziu, când Prințesa Sakura vine la templu pentru a se călugări, Seigen recunoaște în ea reîncarnarea feminină a lui Shiragiku și se îndrăgostește din nou. „Povestea prințesei deocheate” abundă în istorii de dragoste obsesivă, crime, reîncarnări și răzbunare. Spectacolul preia aceste teme și construiește, cu umor si auto-ironie, un comentariu efervescent al dialogului dintre cultura europeană și cea japoneză.

Prezența TNRS la Bruxelles este posibilă datorită susținerii oferite de Institutul Cultural Român – coordonatorul participării României la ediția 2019 a Festivalului EUROPALIA și a Ministerului Culturii și Identității Naționale. Informații pe larg despre spectacolele și evenimentele TNRS, pe site-ul oficial al Teatrului.

Articolul precedentUn șofer s-a răsturnat cu mașina în afara părții carosabile, între Racovița și Mârșa
Articolul următorMai mulți alămoreni vor rămâne, luni, fără curent electric