Protestul “#foaiagoală” a început în județul Sibiu. David Drăgan, elev în clasa a XI-a la Colegiul Național “Brukenthal” din Sibiu, nu a rezolvat subiectele simulării Bacalaureatului, scriind pe foaia de examen numele campaniei pe care o susține, “Anul acesta, dăm #foaiagoală la simulările naționale!”, lansată de Consiliul Național al Elevilor, și cuvântul “PROTEST”.

David Drăgan este și președinte al Consiliului Elevilor județului Sibiu și a făcut public pe pagina sa de Facebook protestul privind simularea Bacalaureatului.
“În momentul în care scriam de-a lungul foii de simulare cuvântul des utilizat al zilelor noastre, PROTEST, eram cu gândul la viitor, la următoarele generații care (sper că) nu vor mai cădea pradă sistemului de învățământ românesc și cărora le vor fi evaluate competențele, nu “toceala”. Generații care vor reuși să exceleze prin talente cultivate de școală, nu prin informații învățate pe de rost, elevi respectați pentru ceea ce reușesc a crea prin mentalitatea lor proprie, nu cea indusă prin dictare. Generații conștiente de lumea actuală cu o gândire critică asupra prezentului. În timp ce semnam numărul de pagini scrise îmi tremura mâna de frică, îmi bătea inima de temere că vocea noastră nu va fi auzită. Ieșind din sală am realizat, însă, imaginea de ansamblu și am constatat că dacă nu eu sunt schimbarea, cine va fi? Dacă nu acum este momentul pentru a ne opune, atunci când?”, a scris David Drăgan.

Campanie lansată de Consiliul Național al Elevilor

Campania “Anul acesta, dăm #foaiagoală la simulările naționale!” a fost lansată de Consiliul Național al Elevilor pe 10 martie și îndeamnă elevii care susțin simulări ale examenelor naționale să dea foaia goală sau să scrie ce îi nemulțumește la sistemul de învățământ, de la modul de predare, la cel de evaluare și nu numai.
“Motivele protestului sunt reprezentate de toate problemele din sistemul de învățământ. În campania #foaiagoală și formele sale de manifestare sunt implicați toți actorii principali ai sistemului: elevii, prin ceea ce scriu sau nu, cadrele didactice, prin sesizarea faptului că și elevii își doresc o educație mai bună, și părinții, prin observarea revoltei pașnice a copiilor lor față de problemele cotidiene. În plus, având în vedere contextul protestului, scoatem în evidență nemulțumirile cu privire la examenele naționale, de la desfășurarea la fundamentarea acestora. La momentul actual, este neclar ce se evaluează în cadrul Evaluării Naționale și Bacalaureatului. Se poate observa cu ușurință că, în cadrul ambelor examene, accentul este pus asupra cunoștințelor deținute și a capacității de a reține informații, în detrimentul competențelor dobândite”, spun reprezentanții Consiliului Național al Elevilor.

Articolul precedentPersoană găsită carbonizată în urma unui incediu la un punct de transformare energie electrică
Articolul următorCalificarea BC CSU Sibiu în F4-ul Cupei României se decide astăzi!