Ucraina a început a 6-a zi de război. A rezistat 5 zile. Sirenele au sunat din nou în primele ore ale dimineții de marți în capitala Kiev. De șase zile, trupele rusești vor să cucerească orașul-cheie al Ucrainei. La periferia capitalei a ajuns convoiul imens de blindate de peste 100 de kilometri. Și în sudul țării au fost explozii, în orașul Herson. Tot mai multe trupe ale forțelor armate din Belarus au fost observate masate la granița Ucrainei cu Belarus, în nord-est. Rusia a fost acuzată că a folosit în bombardamentele de luni temuta armă termobarică, supranumită de Kremlin „tatăl tuturor bombelor”. Luni au avut loc și primele negocieri pentru încetarea războiului. Ulteiror, președintele Zelenski a lansat acuzații foarte grave și a cerut suspendarea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU și judecarea oficială a Rusiei pentru crime de război, prin uciderea de civili. Curtea penală internațională de la Haga a anunțat luni că va deschide o anchetă pentru posibile crime de război ale Rusiei în Ucraina.  

 

RĂZBOI Rusia-Ucraina. ZIUA 6. Principalele evenimente din 1 martie

Ora 7:30 – Atacurile armatei ruse asupra capitalei Kiev şi a oraşului Harkov au continuat peste noapte, transmite marţi dpa.

 

La Harkov, forţele ruseşti au aruncat în aer substaţii, a declarat primarul oraşului Ihor Terekhov, citat de agenţia de presă Ukrinform.

Se pare că aceste atacuri au cauzat probleme în alimentarea cu energie electrică şi apă.

 

Agenţia de ştiri UNIAN a raportat distrugerea etajelor superioare a două clădiri înalte.

Informaţiile nu au putut fi verificate în mod independent.

În acelaşi timp, trupele ruse au înaintat spre capitală. Situaţia rămâne tensionată, a scris pe Facebook statul major al armatei ucrainene.

Serviciul de informaţii ucrainean a anunţat începerea unui atac asupra oraşului Herson din sudul Ucrainei.

 

Ora 04:00 – Este așteptat un atac la Herson. Presa ucraineană anunță că și aici va fi lansată o ofensivă.

Imagine

 Lângă Herson, Forțele Armate ale Ucrainei au doborât o coloană mare de echipamente militare ruse, potrivit Unian.net.

Ora 03:40 – Noi imagini prin satelit înregistrate luni indică prezenţa unui convoi militar rusesc la nord de capitala Kiev care se întindea pe aproximativ 103 kilometri (64 de mile), mult mai lung decât se credea. FOTO – AICI

Ora 03:28 – Organizația internațională World Rugby a anunțat suspendarea Rusiei și Belarus din toate competițiile internaționale, ca urmare a invadării Ucrainei, potrivit CNN.

03:00 – Sirenele au sunat din nou în plină noapte, semn că un raid aerian poate avea loc în orice moment. Primarul Kievului, Vitali Klitschko, i-a sfătuit pe locuitori să petreacă noaptea de luni spre marți în subsoluri sau adăposturi anti-bombe, dacă este posibil. Primarul a transmis că „seara asta va fi din nou dificilă. Facem apel la oamenii din Kiev să petreacă noaptea într-un adăpost”, într-un mesaj video pe Facebook.

Ora 02:40 – În primele ore ale dimineții au fost auzite explozii puternice în zona Herson, în sudul Ucrainei, probabil în apropierea portului. Herson se află la nord-est de peninsula Crimeea. Duminică, rușii au anunțat că au capturat orașul. 

Ora 02:25 – Rusia a folosit luni o armă termobarică interzisă în timpul luptelor din Ucraina, a acuzat ambasadorul ucrainean în SUA în fața parlamentarilor americani. Gravele acuzații au fost făcute după ce bombardamentele din anumite orașe au fost devastatoare la începutul săptămânii. În Harkov, rachetele de artilerie au lăsat urme profunde: în afara clădirilor distruse, au murit cel putin 9 persoane si alte 37 au fost ranite.

Ora 02:00 – Imagini cu trupe rusești pe străzile din Berdyansk în timpul nopții au fost publicate. Portul se află în regiunea Zaporjie

#Ukraine – 20220228 – #Berdyansk#Zaporizhzhia Oblast – Russian troops at unknown time during the evening pic.twitter.com/esPBGYXfUi

— glosm eusec (@glosmeusec) March 1, 2022

Ora 01:30 – Unități separate din cele mai pregătite formațiuni de luptă ale Forțelor Armate ale Belarusului au început să fie masate la graniță, în zona Volin, din nord-estul Ucrainei, luni seară. O parte semnificativă a echipamentelor militare rusești a fost adus, luni, de pe teritoriul Belarusului și prin teritoriul ocupat al Crimeei. Informațiile apar în raportul Statului Major al Forțelor Armate din Ucraina, potrivit Unian.net.

Ora 00:50 – Zelenski a lansat acuzații fără precedent la adresa lui Putin. Acesta denunță crimele de război din Harkov și din toată Ucraina în cele 5 zile de când a pornit invazia.

Ora 00:10 – Trei clădiri rezidențiale de 5 etaje au fost distruse într-unul din atacurile cu rachetă în regiunea Kiev, a anunțat Ministerul ucrainean al Apărării. Cel puțin 2 oameni sunt dați dispăruți.

RĂZBOI Rusia-Ucraina. ZIUA 5. Principalele evenimente din 28 februarie, după negocierile ruso-ucrainene 

ZIUA 5 a războiului din Ucraina pornit de Vladimir Putin a început cu noi bombardamente în Kiev și Harkov. Prima rundă de negocieri dintre Ucraina și Rusia s-a încheiat fără o concluzie concretă. Nu au fost anunțate rezultatele. Cele două părți au anunțat însă că negocierile vor continua zilele următoare. Discuțiile viitoare se vor desfășura la granița Belarus-Polonia. Președintele Volodimir Zelenski a anunțat înaintea negocierilor că următoarele zile sunt cruciale pentru Ucraina și ucraineni. Acesta a cerut o procedură specială pentru aderarea Ucrainei la UE. Iar după negocierile cu partea rusă, Zelenski a semnat și cererea oficială de aderare la UE pentru Ucraina.

Articolul precedentCâți militari ruși au fost uciși în războiul cu Ucraina până în prezent
Articolul următorZelenski îl amenință pe Putin după „CRIMELE de război” în Harkov – Ce spune despre atacul Kievului | VIDEO