În contextul debutului valului epidemic anual de gripă, ISU Sibiu și DSP Sibiu au transmis câteva recomandări pentru a evita îmbolnăvirile.

Astfel, este recomandată consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa și care poate stabili o eventuală indicație pentru spitalizare. De asemenea, sunt indicate izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei, respectarea etichetei tusei si strănutului (utilizarea de batiste de unica utilizare sau tuse/strănut la nivelul părții interne a articulației cotului), igiena adecvată a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului și continuarea vaccinării antigripale.
În scopul prevenirii îmbolnăvirilor în unităţile de învăţământ, atât la personalul didactic cât şi la elevi/preşcolari, a fost trimis un set de măsuri către Inspectoratul Școlar Județean Sibiu și cabinetele de medicină școlară din județ. Printre acestea se numără: realizarea triajului zilnic în colectivităţi (şcoli, grădiniţe creşe, etc); educaţie sanitară privind gripa şi prevenirea ei; asigurarea respectării normelor de igienă personală; curăţenie şi dezinfecţie curentă pe suprafeţe şi pavimente, aerisirea încăperilor; raportarea zilnică a cazurilor de îmbolnăvire/a focarelor la DSP, în vederea stabilirii măsurilor care se impun în funcţie de situaţia epidemilogică.
Infecția Respiratorie Acută Severă ( SARI) apare atunci când o persoană cu febră de minimum 38°C sau istoric de febră , tuse și dispnee  necesită internare peste noapte și fără altă etiologie care să explice pe deplin tabloul clinic; 
Clinicienii ar trebui să aibă în vedere posibilitatea apariției unor semne atipice și oricare din următoarele: istoric de călătorie  în China, în cel puțin una din cele patru provincii afectate (Hubei, Guangdong Sheng, Beijing Shi, Shanghai Shi). Boala apare la o persoană din cadrul personalului medico-sanitar care a lucrat în zonele în care se acordă asistență medical pacienților cu SARI. Persoana prezintă o evoluție clinică neobișnuită sau neașteptată, în  special o deteriorare  instalată brusc în ciuda tratamentului  corespunzător.
Este recomandată, de asemenea igiena mâinilor și a căilor respiratorii. Printre sugestii se mai numără: utilizarea echipamentului individual de protecție (PPE), în funcție de risc; prevenirea accidentelor prin înțepare și tăiere; gestionarea în condiții de siguranță a deșeurilor; curățarea și dezinfecția mediului, respectarea procedurilor uzuale pentru lenjerie și a procedurilor de sterilizare a echipamentelor.
Toți pacienții trebuie să respecte următoarele măsuri de igienă respiratorie: să aplice corect măsurile de igienă în cazul tusei şi a strănutului (folosirea batistelor de unică utilizare sau tuse/strănut la nivelul părții interne a articulației cotului, aruncarea batistelor de unică folosinţă la coşul de gunoi după utilizare); să se spele pe mâini după contactul cu secrețiile respiratorii.
Pacientul suspectat de infecție cu (2019-nCov) trebuie să poarte mască.
Pentru aprofundarea mai multor informații,  cetățenii pot consulta următoarele tipuri de documente, pe site-ul INSP- CNSCBT: Sfaturi pentru călători  – ACTUALIZARE – în secțiunea cu același nume: http://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori; Informații pentru publicul larg – în secțiunea “Alerte internaționale”:  INA   http://www.cnscbt. http://www.cnscbt.ro/index.php/coronavirus-2019-ncov; Flyer-ul pentru călători – “CARD ALERTA” (format față-verso) – în secțiunea “Ghiduri, protocoale și proceduri”: http://www.cnscbt.ro/index.php/ghiduri-si-protocoale/ghiduri;  obiectivele supravegherii și definițiile de caz – în secțiunea “Ghiduri, protocoale și proceduri”: http://www.cnscbt.ro/index.php/ghiduri-si-protocoale/ghiduri.

Articolul precedentPensiile speciale, ELIMINATE de Parlament. Care dintre bugetari nu va mai lua pensie
Articolul următor19 copii, internați din cauza gripei, în Sibiu