Spectacolele „Romeo și Julieta de Aramburo/ Romeo y Julieta de Aramburo” al companiei Kiknteatr din Bolivia și „CUBiX” al Théâtre Sans Toit din Franța vor fi prezentate la cea de-a patra ediție a Festivalului Tânăr de la Sibiu, ce va avea loc în perioada 2 – 11 noiembrie, la Teatrul Gong.

„Romeo și Julieta de Aramburo” va fi punctul central al zilei de miercuri, 7 noiembrie. În cadrul festivalului de la Sibiu vor avea loc două reprezentații – de la ora 19.00 și de la ora 21.00. Adaptarea piesei lui William Shakespeare este o creație a lui Diego Aramburo, care semnează textul, regia și punerea în scenă. Spre deosebire de versiunea originală, „Romeo și Julieta de Aramburo” nu este o operă ficțională, ci o piesă care surprinde intimitățile unui conflict între tineri îndrăgostiți din perspectiva modernă a relativismului și a nihilismului. Acțiunea spectacolului destinat adolescenților cu vârste de peste 14 ani este plasată într-un oraș bolivian.
Condus de Diego Aramburo, Kiknteatr este un colectiv artistic ce dezvoltă o propunere scenică modernă, dramaturgie proprie, limbaj și abordări transdisciplinare care îi permit să pună în scenă opere și subiecte poetice în acord cu actualitatea legată de rădăcinile profunde și specifice culturii boliviene. Spectacolele companiei sunt unele dintre cele mai importante din țară, iar Kiknteatr este colectivul artistic bolivian care a participat la cele mai multe evenimente internaționale de gen.
Diego Aramburo este performer, regizor de teatru și film, și scenograf bolivian. Încă de la începutul carierei sale, din 1989, a fost remarcat în lumea artistică, obținând numeroase burse și rezidențe de specialitate, și ajungând astfel să studieze în Brazilia, Spania, Polonia sau Franța. În 1997 înființează compania de teatru independent „Kinkteatr”, alături de care câștigă pentru prima oară, în 1998, Premiul Național de Teatru „Peter Travesí”, pentru spectacolul „Tres Fases de la Luna” /„Trei faze ale lunii”. Treptat, în presa locală și națională Diego Aramburo este privit ca fiind unul dintre cei mai importanți tineri regizori ai Boliviei, iar acest lucru se dovedește în timp, prin activitatea sa extrem de bogată în mediul artelor scenice și cinematografice. Printre distincțiile importante amintim și Marele Premiu pentru Cel mai bun spectacol străin obținut în 2014 în Argentina, pentru spectacolul „Hamlet de Los Andes”, Premiul pentru Carieră, obținut în cadrul Festivalului Național de Teatru „Bertolt Brecht” în 2013, sau Premiul Criticii, obținut în Canada în anul 2012 pentru spectacolul „Medea de Euripides” / „Medea lui Euripide”.
Din Franța va ajunge la Sibiu spectacolul „CUBiX”, care va fi prezentat sâmbătă, 3 noiembrie, de la ora 18.00. Spectacolul, potrivit pentru copii cu vârste de peste 6 ani, durează 45 de minute. Sub forma unor poezii vizuale pentru copii și jocuri de mâini, conceptul și punerea în scenă sunt semnate de Mathieu Enderlin. Totul pornește de la un set de cuburi, care, prin intermediul „CUBiX”, pune sub semnul întrebării și deconstruiește relația noastră cu imaginea. Mathieu Enderlin explorează potențialul dramatic al marionetelor.
Biletele pentru ediția din acest an a Festivalului Tânăr de la Sibiu pot fi achiziționate atât de la Agenția de Bilete a Teatrului Gong (miercuri – vineri, de la ora 11:00 la 18:00, sâmbăta, între orele 10:00 și 18:00, și duminica, de la ora 10:00 la 14:00), cât și online, de pe platformele entertix.ro și myticket.ro.
Prețul unui bilet variază între 9 și 14 lei, în funcție de spectacol și locul în sală. Pentru biletele achiziționate online nu este perceput comision.

Articolul precedentAccident cu trei mașini implicate, pe strada Kogălniceanu
Articolul următorACTUALIZARE: VIDEO- Bărbat accidentat mortal de un tren de marfă, la Mediaș