O expoziție cu de tip roll-up, intitulată „Din atelierul războiului”, concepută de către Institutul pentru Cultura și Istoria Germană a Europei de Sud-Est poate fi vizitată în zilele de 3 și 4 noiembrie în foaierul Sălii Thalia.

Fotografiile și textele selectate tematizează, pe cele cinci planșe, viața de pe front, viața cotidiană din spatele frontului, propaganda, dar și prelucrarea artistică și literară a războiului, având în focus minoritatea germană din Transilvania.

Fiecare planșă conține fotografii în medalion cu tineri transilvăneni morți pe câmpul de luptă, precum și fotografii ale coperților unor cărți, broșuri și reviste apărute atunci, în perioada războiului. „Moartea este înghițită în victorie” este un citat dintr-o predică de război a prim-preotului și folcloristului german Adolf Schullerus. Propaganda este și a fost instrumentul conducătorilor de război. Clericii erau instrumentalizați, la fel ca și învățătorii, scriitorii, pictorii, graficienii sau fotografii. Iar conducătorii foloseau, desigur, orice mijloc de a transmite publicului larg care este situația de fapt, prin benzi desenate, broșuri și panouri scumpe, realizate grafic impecabil.

Proiectul aparține Fundației Pro Art Hermannstadt și este înscris în cadrul Centenarului României, prin Proiectul „Istoria prezentului românesc – O limbă, o istorie, o națiune”, proiect finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale.

 

 

 

 

Articolul precedentAccident la Veștem. Un tânăr s-a răsturnat cu mașina în șanț
Articolul următorRaluca Turcan despre noul spital din Sibiu și revocarea lui Augustin Lazăr