Mâine, 6 octombrie, de la ora 18:30, în Sibiu are loc unul dintre cele mai mari evenimente organizate cu ocazia Centenarului. „Sibiu 100. Centenarul României Mari” își propune să recreeze atmosfera vizitei Generalului Berthelot la Sibiu din 2 ianuarie 1919, când trupele armatei române și o delegație franceză au venit în Transilvania pentru a populariza ideea unirii Banatului și Transilvaniei cu regatul României.
Astfel, în Piața Mare se va reconstrui un foișor din lemn în care au fost primiți în 1919 generalul francez Henri Berthelot, generalul român Traian Moșoiu, președintele Consiliului Dirigent Iuliu Maniu, alți membri ai Consiliului Dirigent, guvernul de tranziție al Transilvaniei care își avea sediul la Sibiu, precum și alte oficialități locale ale vremii.

Prin fața acestuia se va derula o paradă a trupelor armate române reprezentate simbolic prin aproximativ 300 de militari îmbrăcați în uniformele vremii, studiate împreună cu specialiștii muzeografi și care urmează să fie produse de Primăria Sibiu.

„Este o misiune de suflet pentru noi, membrii comunităţii academice militare sibiene, să cultivăm, permanent, în conştiinţa generaţiilor de ofiţeri pe care îi formăm, respectul pentru jertfa de sânge a celor care au pus mai presus decât propria viaţa, binele ţării. Invitaţia de a deveni parte a celui mai important şi de amploare eveniment dedicat Centenarului Marii Uniri din oraşul nostru, „Sibiu 100 – Centenarul României Mari” ne oferă prilejul să ne manifestăm activ în viaţa socială şi culturală a comunităţii locale, iar studenţilor noştri oportunitatea de a participa, prin defilarea în uniforme ale armatei române şi franceze din perioada Primului Război Mondial, la o autentică lecţie de istorie şi un prilej de a cinsti faptele de arme ale înaintaşilor noştri.

Sperăm ca parada celor 300 de cadeţi din Academia Forţelor Terestre “Nicolae Bălcescu” şi a reprezentanţilor comunităţilor locale din municipiu şi împrejurimi să reprezinte un imbold suficient de puternic pentru ca, în data de 6 octombrie, publicul să ni se alăture să retrăim euforia momentului de acum 100 de ani, din timpul vizitei generalului francez Henri Berthelot, aflat în Sibiu pentru popularizarea ideii unirii Banatului şi Transilvaniei cu Regatul României”, a transmis Gl. Bg. Prof. Univ. Dr. Ing. Ghiță Bârsan.

Trupele armate vor fi urmate în paradă de reprezentanți ai comunităților din jurul Sibiului, așa cum s-a întâmplat și la vremea respectivă.

Traseul paradei începe din Piața Mică, apoi prin Piața Mare – Str. Samuel Brukenthal – Str. Mitropoliei – Str. Tribunei – Str. Nicolae Bălcescu și se termină, din nou, în Piața Mare.

Programul evenimentului va continua cu un moment artistic special creat și prezentat de „Junii Sibiului“. Sărbătoarea va fi adusă în prezent de Corul Madrigal – Marin Constantin, corul de copii Peda Sonora și de un spectacol de video mapping, iar seara se va încheia în Piața Mare cu un party cu muzică electronică mixată live, prin care tinerii vor sărbători în stilul lor Centenarul României.

Evenimentul este organizat de Primăria Sibiu, alături de Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” și Casa de Cultură a Municipiului Sibiu.

Articolul precedentLocalitățile Vale și Săliște rămân luni fără apă
Articolul următorPatru tineri reținuți pentru violențe comise într-un local din Sibiu