În aceste zile, la Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu, se desfășoară “Săptămâna Anti-Fumat”. În cadrul proiectului, s-a desfășurat și un concurs cu premii pentru elevi.

Nouă dintre elevii sibieni care au participat la concursul de desene anti-fumat organizat de Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu au fost premiați miercuri, 29 mai. Elevii care au realizat cele mai sugestive desene anti-fumat provin atât de la școli din municipiul Sibiu, cât și din județ.
Concursul de desene pe tema „Renunțarea la fumat salvează vieți”, inițiat în cadrul “Săptămânii Anti-Fumat”, s-a desfășurat pe trei secțiuni: învățământ primar, învățământ gimnazial și învățământ liceal. Desenele câștigătoare au fost selectate dintr-un total de aproape 300 de lucrări primite de la elevi.
Câștigătorii pentru ciclul primar au fost: Iuga Ionuț – Școala Gimnazială Tilișca – cls.a IV-a; Mitrică David Fabian – Colegiul Național „Octavian Goga” Sibiu – cls. a IV-a D; Jibotean Ana – Școala Gimnazială Tilișca – cls. a IV-a
Câștigătorii pentru ciclul gimnazial: Lucaci Andrada Ioana – Școala Gimnazială nr.13 Sibiu – cls. a V-a; Rusu Oana – Colegiul Național „S.von Brukenthal” Sibiu – cls. a VI-a A; Băilă Emilia – Colegiul Național „S.von Brukenthal” Sibiu – cls. a V-a B
Câștigătorii pentru ciclul liceal: Mașca Dariana – Colegiul Agricol „D.P. Barcianu” Sibiu – cls. a IX-a E; Tileagă Mădălina Daniela – Colegiul Agricol „D.P. Barcianu” Sibiu – cls. a X-a A; Pleșca Antonia – Colegiul Național „S.Brukenthal” Sibiu – cls. a X-a D
Desenele premiate vor fi expuse pe pancarte, în cadrul Marșului Anti-Fumat, organizat joi, 30 mai, de la ora 15, pe traseul str. Nicolae Bălcescu – Piața Mare.
„În acest an am decis ca Spitalul de Pneumoftiziologie să se implice mai puternic în marcarea Zilei Mondiale fără Tutun, organizând timp de o săptămână acțiuni de conștientizare a pericolului pentru sănătate pe care îl reprezintă fumatul. Astfel, am gândit mai multe evenimente prin care să atragem atenția atât elevilor și studenților, cât și fumătorilor despre pericolul la care se expun atunci când recurg la țigări. Cred că este important să facem alegeri benefice pentru sănătatea noastră, să spunem NU fumatului și să acordăm prioritate vieții”, spune Cristian Roman, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu.

Marș anti-fumat, în centrul Sibiului

Marșul anti-fumat se va desfășura pe traseul Farmacia 24 – strada Nicolae Bălcescu, Piața Mare şi retur joi, 30 mai, începând cu ora 15. În cadrul marșului intitulat „Acordă prioritate vieții! Spune NU fumatului”, împreună cu voluntarii Asociației „Crucea Roșie” Sibiu, fumătorii vor primi mere, în schimbul țigărilor. Ulterior, țigările colectate vor fi distruse, prin ardere, într-un gest simbolic ce semnifică un îndemn de renunțare la acest viciu. Vor participa elevi de la liceele sibiene, studenți ai Universității„Lucian Blaga” Sibiu și ai Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, voluntari ai mai multor asociații, personal medical și sibieni care doresc să se implice și să contribuie la transmiterea unuib mesaj anti-fumat cât mai puternic. Fiecare participant va putea să aducă o pancartă cu propriile lozinci și desene anti-fumat.

Necula: „Nu pot doar să mă rog, trebuie să și întind o mână”

Tot mâine, dar de la ora 18, va avea loc o conferință susținută de părintele Constantin Necula, „Dacă ții la viața ta, încearcă să rămâi în viață. Cultura sănătății și a sufletului”. Este vorba despre o conferință publică, ce va fi organizată în colaborare cu Organizația Tinerilor Sibiu (OTS), iar intrarea va fi liberă, la Facultatea de Litere.
„Cred că este momentul să le spunem oamenilor că dincolo de fumat stă o negrijă față de sine și că e nevoie ca atunci când vor să își păzească viața, chiar să o facă. Nu pot doar să mă rog, trebuie să și întind o mână și sper să o facem cât mai profesionist. Există centre care ar trebui înmulțite în țară, în care să conteze mai mult oamenii decât acțiunile și să conteze în primul rând întinderea mâinii către ei. Este marcată o zi fără tutun, dar eu zic că de fapt ar fi bun un tutun fără oameni, nu oameni fără tutun”, spune părintele Constantin Necula.

 

Articolul precedentPeste 1.000 de persoane, angajate prin intermediul AJOFM Sibiu în primele patru luni ale anului
Articolul următorÎntreruperi de curent în patru localități din județ