Sărbătoare importantă în data de 7 iunie, în calendarul ortodox din România.

Sfântul Mucenic Teodot al Ancirei este menţionat în Sinaxar de două ori, în 18 mai, ziua în care au pătimit cele şapte fecioare ale căror sfinte moaşte le-a îngropat, fiind prins atunci de autorităţi. A doua oară este sărbătorit în ziua de 7 iunie, atunci a fost omorât, după ce a fost chinuit pentru Hristos.

Sfântul Teodot era din cetatea Ancira, ţinutul Galatiei, şi a trăit în timpul împăratului roman Diocleţian (284-305).
A avut o viaţă de mirean, a fost căsătorit şi avea o cârciumă cu care îşi câştiga cele necesare vieţii. Sub acest chip de negustor, lucra apostoleşte în taină ca un episcop, pentru că vremurile erau foarte grele pentru creştini, care erau urmăriţi, prinşi şi torturaţi, iar averile le erau jefuite şi înstrăinate.

“Nu este cu putinţă a spune primejdiile acelea, care au fost asupra Bisericii în vremea aceea. Preoţii de la bisericile Domnului fugeau, lăsând uşile deschise şi nu se afla loc unde să se ascundă cei ce fugeau de primejdie. Şi, jefuindu-li-se averile, foametea se simţea mult mai grea, decât în toate muncile de până aici”. (Vieţile Sfinţilor)

Sfântul Teodot, creştin iubitor de Hristos şi de aproapele său, îi ajuta pe cei prigoniţi pentru credinţă, care îşi pierduseră casele şi averile şi pribegeau prin locuri pustii, asigurându-le cele necesare vieţii.

Pe lângă aceasta, Sfântul Teodot mergea prin locurile unde fuseseră chinuiţi martiri şi, luându-le trupurile, le îngropa. Îi răscumpăra pe cei ce erau în temniţă care nu sufereau tortura, sau îi încuraja pe cei ce păreau să cedeze în faţa cruzimii torţionarilor.

A fost prins la rândul său, supus unui interogatoriu, torturat şi omorât.

Articolul precedentOtrava de la raft – Ce pericole se ascund în alimentele populare: colorant pe bază de țiței nerafinat – mâncarea conține petrol
Articolul următorVremea 7 iunie – Instabilitate termică – Unde va ploua, prognoza completă