În cursul zilei de astăzi, 5 aprilie, în cadrul unei conferințe de pesă, Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu și Daniel Suciu, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice au semnat contractul de finanțare prin fonduri europene a proiectului „Modernizare, extindere și dotare a Unității de Primiri Urgențe (UPU) din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu”. Este vorba despre o investiție de peste 8 milioane de lei care va schimba, până în decembrie 2020 întreaga Unitate de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean Sibiu.

Obiectivul principal al proiectului constă în dotarea și modernizarea UPU. Investia urmează să aducă o reabilitare totală a unității, dar și o extindere a acesteia. Extinderea va fi de aproximativ 300 de metri pătrați, pe plan orizontal și un etaj tehnic de 51 de metri pătrați. De asemenea, se vor face căi de acces pentru ambulanțe în zona spațiului verde, care va fi total reconfigurată. Vor fi alei și zone de acces pentru ambulanțe. Va exista o cameră pentru pacienții decedați și o boxă pentru colectarea de deșeuri și un spațiu amenajat pentru un coputer tomograf și o cameră de resuscitare. De asemenea, și în unitatea existentă se vor face modificări și modernizări. Se va realiza un acoperiș terasă, se va schimba tâmplăria interioară și exterioară, vor exista pardoseli noi, toate fiind în normele cerute. Vor exista dotări noi, cea mai importantă dintre ele fiind computerul tomograf.

„Mă bucur că am reușit să alăturăm acest contract proiectelor importante deja aflate în desfășurare prin care vom crește constant condițiile din spitale pentru totți locuitorii din judetț si nu numai. Modernizarea, extinderea și dotarea Unității de primiri Urgențe confirmă încă o dată că implicarea și determinarea întregii echipe de a găsi soluții au fost atribute care au stat la baza implementării acestui proiect. Sănătatea și dezvoltarea infrastructurii sanitare și sociale sunt în continuare pentru mandatul meu o prioritare, iar în acest sens am accesat din Fonduri Europene peste aproximativ 15 milioane euro care vor contribui la creșterea și dezvoltarea standardelor actului medical din spitalele aflate în subordinea Consiliului Judetțan Sibiu.” a declarat Daniela Cîmpean, președintele CJ Sibiu.

Va fi dotat cu un computer tomograf nou

În momentul de față sunt 63 de mii de beneficiari anual la UPU Sibiu, în medie 200 de pacienți pe zi, iar prin extinderea unității se presupune un timp mai scurt de așteptare, iar existența computerului tomograf va fi vitală pentru pacienții în stare critică, așa cum a arătat Florin Grosu, directorul medical al SCJU Sibiu. De asemenea, acesta a menționat că, un lucru foarte important este implementarea programul de tromboliză care este esențial pentru această secție.

În aceeași perioadă vor începe și lucrările pentru renovarea și reabilitarea secției de Neurologie a Spitalului Clinic Județean care se preconizează a fi terminată tot în decursul a doi ani. La începutul lunii mai se vor reloca pacienții și vor începe lucrările. În acest fel, spitalul din Sibiu se pregătește pentru dechiderea mai multor șantiere.

„Sunt lucrări absolut necesare. Nu s-a atins nimeni până acum de această secție. O să facem eforturi supraomenești ca să facem investițiile pe care le avem în perioada următoare, pentru că am atras fonduri pe mai multe surse de finanțare și o să avem mai multe șantiere în lucru. O să fie foarte greu să asigurăm funcționarea cât de cât normale. Am fost conștienți la momentul la care am accesat aceste finanțări, dar am profitat de faptul că s-au deschis aceste căi pentru a face aceste reabilitări”, a spus Daniela Cîmpean, președintele CJ Sibiu.

Valoarea totală a proiectului de modernizare UPU este de 8.066.046,74 lei (inclusiv TVA). Din aceasta, 6.700.124,35 lei este valoarea finanțării nerambursabile din FEDER și buget stat, 1.229.185,15 lei este valoarea cheltuielilor neeligibile suportate de CJ și  136.737,24 lei și valoarea cofinanțării de 2% din valoarea eligibilă a proiectului.

Articolul precedentȘoferii, depistați la volan cu permisul suspendat sau băuți
Articolul următorTrei spitale mobile și sprijinul județelor limitrofe pentru SUMMIT