Conf.univ. dr. Corina Roman Filip, medicul șef al Secției Clinice Neurologie a SCJU Sibiu a participat, în perioada 14 – 18 mai, alături de colectivul secției, la cel de-al XVII-lea Congres  al Societății de Neurologie din România și la Simpozionul Danubian de Neurologie, care a avut loc la București. Cu acest prilej, Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu a primit medalia de aur. 

Prestigioasa manifestare științifică a reunit medici din România și din străinătate și, în cadrul său, s-au desfășurat mai multe simpozioane științifice organizate în colaborare cu instituții medicale din țară și din Europa.

În cadrul congresului, Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu a fost premiat cu medalia de aur de către Societatea Europeană de AVC (ESO) pentru raportarea în Registrul European de AVC a tuturor accidentelor vasculare tratate cu proceduri de recanalizare (tromboliză).

Tromboliza intravenoasă este o metodă terapeutică netraumatizantă care constă in injectarea unei substanțe trombolitice, care se administrează intravenos și dizolvă cheagul de sânge care blochează circulația.

Având în vedere că accidentul vascular cerebral este a treia cauză de deces la nivel mondial, în ultimii ani, în România, s-au făcut demersuri pentru asigurarea unui tratament performant în faza acută de AVC ischemic, tratament care presupune procedurile de recanalizare  și care trebuie efectuate în primele 4 ore de la declanșarea accidentului, cu respectarea criteriilor de eligibilitate a pacienților, stipulate în protocoale. Până în februarie 2019 în România au existat doar 14 centre unde se aplicau procedurile de tromboliză, dar acest protocol s-a extins apoi la alte 31 de spitale din întreaga țară, printre care și SCJU Sibiu și ne bucurăm că putem oferi pacienților din județul Sibiu șansa de a beneficia de această posibilitate de terapie, explică conf. univ. dr. Corina Roman Filip.

În lunile februarie și  martie, în cadrul secției de neurologie a SCJU Sibiu s-au înregistrat 128 de pacienți cu AVC ischemic iar 16 dintre aceștia au beneficiat de procedurile de tromboliză, încadrându-se în fereastra în care acestea au putut fi aplicate.

Suntem încântați că SCJU Sibiu și clinica de Neurologie fac parte din programul de tromboliză intravenoasă și mulțumim Consiliului Județean Sibiu pentru sprijinul acordat pentru derularea acestui program în cadrul spitalului, precum și tuturor medicilor titulari și rezidenți din cadrul secției”, precizează conf.univ. dr. Corina Roman Filip.

Alături de SCJU Sibiu, la congresul SNR au mai fost premiate cu medalia de aur pentru raportări în Registrul AVC și alte instituții medicale: Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea, Spitalul Clinic de Urgență Floreasca și Spitalul Universitar de Urgență Elias. De asemenea, Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca a fost premiat cu medalia de platină.

În cadrul congresului SNR, medicii neurologi sibieni coordonați de către conf. univ. dr. Corina Roman Filip au prezentat și trei lucrări tip poster având ca tematică accidentul vascular cerebral, boala prionică și scleroza multiplă.

Articolul precedentAccident cu victime pe B-dul Coposu
Articolul următorÎncă zece autobuze noi intră în flota Tursib