Începând din această lună, pacienții Secției Clinice Medicală II a SCJU Sibiu vor beneficia de investigații medicale complexe realizate cu un ecograf nou și performant.

Ecograful de înaltă performanță Logiq S8 R4, cu modul de elastografie și ecografie cu substanță de contrast a fost achiziționat de spital, cu finanțare din sponsorizări și cofinanțare de la Consiliul Județean Sibiu. Valoarea echipamentului este de 460.000 lei, dintre care 340.000 lei asigurați în urma unei sponsorizări din parte firmei S.C. Albis S.R.L și 120.000 lei asigurați de către Consiliul Județean Sibiu. Achiziția s-a realizat în urma unei licitații publice în SEAP, fiind furnizat de către firma Medist Imagining. Echipamentul multidisciplinar, staționar, de înaltă performanță, este conceput pentru examinări abdominale, examinări ale sistemului vascular, obstetrică-ginecologie, examinări urologie, părți moi etc.

Ecograful aflat acum în dotarea secției clinice medicale II este un echipament performant care va aduce plus valoare atât personalului medical cât și pacienților, care sunt de fapt cei mai importanți beneficiari ai modernizării. Ne bucurăm că am putut, grație sponsorizării primite și susținerii Consiliului Județean, să achiziționăm aparatul și mulțumim firmei Albis pentru că a contribuit la procesul de dezvoltare a spitalului”, a precizat Ec. Cornel Benchea, managerul SCJU Sibiu, în cadrul unei conferinţe de presă.

Ecografia cu agenți de contrast i.v. este o procedură ecografică modernă, indicată pentru explorarea pacienților de la care trebuie obținute informații asupra circulației din anumite organe, formațiuni tumorale. CEUS (contrast enhanced ultrasonography) permite o vizualizare mai bună a structurilor anatomice comparativ cu imaginea ecografică clasică. Constă din injectarea unei cantități foarte mici de substanță de contrast într-o venă periferică, de regulă vena cubitală. Cantitatea de substanță de contrast este de cca. 50-100 ori mai mică decât în cazul altor proceduri imagistice (CT sau RMN) ceea ce constituie un mare avantaj și confort pentru pacient. Examinarea este neinvazivă și se poate efectua imediat după examinarea ecografică clasică bidimensională. Practic este echipamentul pe care îl avem acum în dotare este unul de înaltă performanță și va contribui la creșterea calității serviciilor medicale din cadrul clinicii noastre. Mulțumim pentru această dotare sponsorului și Consiliului Județean Sibiu”, a explicat conf. univ. dr. Remus Călin Cipăian, medicul șef al Secției Clinice Medicală II.

Secția este situată în pavilionul I – clădirea medicală, la etajul II și dispune de 25 de paturi în regim de spitalizare continuă și trei paturi în regim de spitalizare de zi, dispuse în 9 saloane. În cadrul secției își desfășoară activitatea cinci medici, 11 asistente, 8 infirmiere și un brancardier. Pe lângă ecograful Logiq S8 R4 achiziționat recent, secția mai are în dotare: 2 aparate EKG, defibrilator, pulsoximetru, 3 aparate de oxigen portabile, un aparat de aspirație portabil. Toate saloanele sunt dotate cu rampe de oxigen. În primele opt luni ale anului au fost tratați 426 pacienți în regim de spitalizare continuă (externați) și 723 de pacienți în regim de spitalizare de zi.

Saloane renovate la compartimentul Nefrologie

Recent, au fost renovate și modernizate saloanele compartimentului Nefrologie al spitalului. Au fost realizate igienizări și recompartimentări astfel încât din cele două saloane existente anterior au fost create trei saloane. Au fost reorganizate și modernizate grupurile sanitare, s-a realizat înlocuirea tâmplăriei vechi cu tâmplărie PVC precum și amenajarea pardoselilor și pereților cu covor și tapet PVC. Valoarea lucrărilor s-a cifrat la aproximativ 110.000 lei, bani provenind din fondurile proprii ale spitalului. Saloanele au fost dotate cu 13 seturi noi de pat cu saltea, huse impermeabile și noptieră, în valoare de 31.000 lei.

„Ne bucurăm că am reușit să dăm o nouă față acestui compartiment unde personalul poate lucra acum în condiții decente iar pacienții au parte de un nivel mai ridicat de confort”, a precizat ec. Cornel Benchea, managerul SCJU Sibiu.

În cadrul compartimentului de nefrologie, în primele opt luni ale anului au fost tratați 303 pacienți în regim de spitalizare continuă (externați) și 52 de pacienți în regim de spitalizare de zi.

Compartimentul de Endoscopie, relocat în spații modernizate

Compartimentul de Endoscopie al SCJU Sibiu, care își desfășura activitatea în spații situate la subsolul clădirii medicale a fost relocat în spații modernizate, situate în pavilionului chirurgical. Este vorba despre 4 cabinete și o sală de sterilizare care au fost igienizate și recompartimentate. Au fost realizate zugrăveli cu vopsea lavabilă, turnări șape, montare covoare PVC, înlocuire uși. Valoarea lucrărilor s-a cifrat la 53.000 lei, 70% din fonduri fiind asigurate de către Consiliul Județean Sibiu și 30% din fondurile proprii ale spitalului. Procesul de modernizare și relocare a compartimentului s-a realizat cu implicare și susținere din partea personalului Secției Clinice Gastroenterologie.

În cadrul Compartimentului de Endoscopie digestivă al secţiei de Gastroenterologie se practică proceduri de înaltă performanţă, atât de endoscopie digestivă superioară cât şi endoscopie digestivă inferioară.

Articolul precedentVIDEO | Ce spune mitropolitul Ardealului despre Referendumul privind definirea familiei
Articolul următorO nouă dezinsecţie împotriva căpuşelor. Vor fi vizate spaţiile verzi!