Aproximativ 100 de sibieni s-au reunit duminică seara, în Piaţa Mare, ca să aprindă o lumânare pentru victimele care au pierit în urma tragediei de la clubul Colectiv din Bucureşti. Sloganul întâlnirii a fost “Ei au plecat, noi nu i-am uitat”.

După ce s-au adunat în centrul oraşului, aceştia au mers către Catedrala Mitropolitană Sibiu, unde un sobor de preoţi a oficiat o slujbă dedicată victimelor de la Colectiv.
Printre cei care au slujit s-a numărat şi părintele Constantin Necula.
Oamenii aceştia, într-un fel sau altul, cu voie sau fără de voie, au oferit inimii mari a României posibilitatea de a se restarta. Nu ne-a ieşit neapărat… Dar poate că de aici putem pleca mai departe, cu altă sensibilitate şi cu altă dragoste faţă de semeni şi faţă de Dumnezeu. Vreau să vă mulţumesc frumos pentru că ajutaţi să nu uităm. Vreau să aveţi convingerea că nu e nimic pierdut dacă mergem mai departe, nefiind indiferenţi unii faţă de ceilalţi. (…) Dumnezeu să îi mângâie pe cei rămaşi în urma celor plecaţi. Zilele acestea, şi astăzi la Liturghie, i-am pomenit pe supravieţuitori şi pe cei care le stau alături. Mărturia lor este dovada că câteodată poţi să scapi din Iad, dar nu scapă sufletul tău din aducerea aminte. Să ne rugăm pentru ei să meargă cu tărie mai departe şi să înţelegem că România nu stă în instituţii, ci în oameni şi vocaţii. Sper ca niciodată fenomenul Colectiv să nu mai aibă urmări vădite fizice“, a spus, la finalul slujbei, părintele Constantin Necula.
După slujbă, sibienii s-au întors în Piaţa Mare, unde au reaprins candele.
“Am venit cu aceleaşi gânduri ca ale unui părinte care îşi plânge copilul şi cu durerea că nu s-a făcut măcar un pic de dreptate pentru tinerii aceia. Nu e corect. Măcar atât ar fi trebuit să se facă pentru părinţii aceştia”, a mărturisit Adriana Dumitraş, unul dintre participanţii la eveniment.
Sibienii s-au întâlnit în fiecare an, după tragedia de la Colectiv, în centrul oraşului, pentru a aprinde lumânări în memoria victimelor. Potrivit lui Mihai Niţu, unul dintre iniţiatorii evenimentului, este “un gest de solidaritate pentru cei care au suferit după Colectiv şi o reuniune în amintirea celor care şi-au pierdut viaţa în acea tragedie. Colectiv nu înseamnă doar 153 de secunde, 186 victime, 65 de decese. Colectiv e locul unde unii și-au început viața de la zece sau locul unde unele persoane și-au pierdut viața, Colectiv este locul de unde au început schimbările”.
Incendiul din clubul Colectiv din București a avut loc în noaptea de vineri 30 octombrie 2015, în incinta unui club situat în Sectorul 4 din București. Conform datelor existente (cercetările se află în curs), focul a fost provocat de către artificiile folosite în timpul concertului, artificii care au dus la aprinderea buretelui poliuretanic. Flăcările s-au extins foarte repede în tot clubul. Acesta a fost cel mai grav incendiu din România dintr-un club de noapte și cel mai grav accident din țară de după anul 1989, depășind după numărul de decese accidentul aviatic de la Balotești din 1995 în care au murit 60 de persoane.

 

 

 

Articolul precedentUPDATE | Tânăra de 20 de ani, lovită de maşină, în Şelimbăr, a murit
Articolul următorVernisaj expoziție și lansarea unui volum de basme la Muzeul Astra