Ingrid Sofia Höhr președintele Partidului Mișcarea Populară a transmis o scrisoare deschisă, adresată inspectorului școlar general al Sibiului, profesorul Marius Emilian Novac.

Ea atrage atenția asupra situației „dezastruoase” din învățământul românesc și implict din cel sibian. De asemenea, scoate în evidență faptul că, în județul Sibiu sunt multe școli la sate, care și în 2018 au grupul sanitar în curte. În cele ce urmează puteți citi integral scrisoarea.  

„Sibiu, oraș european cu școli cu igienă medievală

Stimate domnule profesor Novac Emilian Marius, inspector școlar general al județului Sibiu, preocupată fiind de situația alarmantă în care se găsește învățământul din țară și în special cel sibian, mă văd obligată să vă adresez această scrisoare deschisă.

Vă fac cunoscut faptul că parlamentarul nostru de Mureș, deputatul Marius Pașcan, a formulat, la inițiativa organizației județene PMP Sibiu, o interpelare adresată Ministerului Educaţiei Naţionale și ministrului Valentin Popa care era în funcție la data de 3 septembrie 2018. A făcut, cu acest prilej, o scurtă trecere tematică prin istorie asupra educației copiilor de astăzi. Domnul deputat Marius Pașcan, care are cabinet parlamentr și la Sibiu, a amintit în această interpelare că în perioada interbelică erau alocate educației 16% din PIB și că au fost construite aproximativ 1.000 de școli, multe fiind școli de meserii. Astăzi vă lăudați cu maxim 3% din PIB, cu desființarea școlilor de meserii și cu comasarea școlilor. Mai mult, 40% dintre elevii de 15 ani sunt analfabeți funcționali. Cum va arăta societatea noastră peste 20 de ani? Ar fi pentru a patra oară când doamna Ecaterina Andronescu va fi șefa învățământului românesc. Cu excepția unei îndelungate activități politice, doamna Andronescu este cunoscută ca fiind cea care a decapitat școlile de arte și meserii. O rană greu de vindecat pe trupul bolnav al învățământului din țara noastră. Sunt sigură că știți că acum aducem meseriași din China, India sau Filipine. Sunt sigură că știți că la noi doar 20% dintre elevi mai sunt școlarizați în învățământul profesional, în timp ce în Germania sunt 70%. Asta o “datorăm” în oarecare măsură doamnei Andronescu.

Probabil că nu veți avea nimic de comentat la această propunere a partidului care v-a promovat și pe dumneavoastră. Trebuie să comentați, însă, asupra unor aspecte ale învățământului din județul Sibiu. Ne lăudăm cu rezultate remarcabile ale unor elevi, în timp ce nu avem condiții de minima igienă în școli. Mai exact, am aflat de la predecesoarea dumneavoastră – Claudia Mery Sîmtion, fost inspector școlar general la ISJ Sibiu – că în incinta următoarelor școli nu există grupuri sanitare:

 1. Școala Gimnazială Alțâna

 2. Școala Gimnazială “Ioan Dan Dascălu” Poiana Sibiului

 3. Școala Gimnazială Mihăileni

 4. Centrul Școlar de Educație Incluzivă Dumbrăveni

 5. Centrul Școlar de Educație Incluzivă Turnu Roșu

 6. Școala Gimnazială Păuca

 7. Școala Gimnazială Nocrich

 8. Școala Gimnazială Ighișu Nou

 9. Școala Gimnazială Bazna

 10. Liceul Tehnologic Iacobeni

 11. Școala Gimnazială nr. 4 Mediaș

 12. Școala Gimnazială “Viorel Cucu Paltin” Arpașu de Jos

 13. Școala Gimnazială Șeica Mare

 14. Școala Gimnazială Bruiu

 15. Școala Gimnazială Jina

 16. Școala Gimnazială “Ion Albescu” Boița

 17. Liceul Tehnologic “Johannes Lebel” Tălmaciu

Cam multe pentru acest minunat an centenar! Răspunsul la interpelarea organizației din Sibiu a Partidului Mișcarea populară este atașat acestei scrisori deschise. Nu spune mare lucru, ci doar se eschivează cu dibăcie în a aborda corect problemele reclamate. Totuși, doamna Rovana Plumb recunoaște că 2.355 de școli au grupul sanitar în curte, nu au apă și nici canalizare. Tot doamna Rovana Plumb afirmă că la Sibiu există 25 de unități de învățământ care au grupuri sanitare în exteriorul clădirii. Eu am enumerat doar 17 dintre acestea. Rămâne ca dumneavoastră să le identificați pe restul.

Speranța mea este ca, într-un timp scurt, să dispară această problemă de acum 100 de ani. O să urmeze altele, situația cadrelor didactice, a abandonului școlar… Vă promit că o să vi le amintesc până la soluționare!

Cu multă considerație,

Ingrid Sofia Höhr

Președinte PMP Sibiu”

Articolul precedent„Comedy Show” deschide ediția din acest an a „Sibiu Magic Show”
Articolul următorProgram limitat la casieriile Apă Canal Sibiu SA, din cauza reactualizării sistemului informatic