Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong” Sibiu își deschide cortina în 2019 cu o selecție de spectacole ce reinterpretează tehnica animației.

De la producții senzoriale pentru copii de doar un an de zile, teatru de umbre sau marionete, spectacolele lunii ianuarie deschid o fereastră spre lumea poveștilor în care imaginarul devine realitate.
Primii spectatori din noul an sunt și cei mai mici. Spectacolul scris și regizat de Leta Popescu are la bază povestea unei pete care e supusă unor analize de laborator. Lumea devine astfel una microscopică, în care întâlnim o gumă de mestecat uriașă sau o varietate de scame jucăușe. Pentru cei mai mici dintre spectatori, copiii cu vârsta cuprinsă între 1 și 4 ani, spectacolul este unul senzorial, cu imagini multiple și personaje cu care se poate interacționa fără frică. Pentru părinți, „Der Fleck/ Pata” este un îndemn la liniștea cu care putem privi problemele pe care le avem. Prezentat în limba germană, cu supratitrare în limba română pentru părinți, spectacolul are o durată de aproximativ 35 de minute și îi reunește pe scenă pe actorii Hansel Andrei, Mara Căruțașu, Angela Páskuy, Claudia Stühler și Jenő Major. Spectacolul este construit în decorul și costumele create de Oana Micu, pe muzica compozitorului Marius Popa și mișcare scenică de Farid Fairuz. Traducerea și adaptarea textului în limba germană a fost asigurată de Beatrice Ungar. „Der Fleck” va fi prezentat sâmbătă, 12 ianuarie, de la ora 18:00 și duminică, 13 ianuarie, de la ora 11.

Continuând tradiția poveștilor de iarnă, „Crăiasa Zăpezii” va fi prezentat sâmbătă, 19 ianuarie, de la orele 11 și 18, iar duminică, 20 ianuarie, de la ora 11. „Crăiasa Zăpezii” este un spectacol de animație unic, în care cei mici sunt invitați să descopere aventura unei fetițe într-un tărâm magic, cu personaje fantastice. Producția Teatrului pentru Copii și Tineret din Sibiu aduce în prim plan ținuturile înghețate ale crăiesei zăpezii și ale alaiului ei în lupta dintre bine și rău. Din distribuția spectacolului fac parte actorii Claudia Stühler, Angela Páskuy, Adrian Prohaska, Jenö Major, Monica Baldea, Raluca Pavel, Barbara Crișan, Daniela Dragomir, Nicolae Suciu și Gabriela Mitrea. Spectacolul poartă semnătura regizorului Oana Leahu, a scenografului Maria Bodor și a muzicianului Tiberiu Jurju. Spectacolul are o durată de aproximativ 55 de minute și este recomandat copiilor peste 5 ani.

Unul dintre cele mai premiate spectacole de la Sibiu revine pe scena “Gongului” sâmbătă, 26 ianuarie, de la orele 11 și 18, și duminică, 27 ianuarie, de la ora 11. „Harap Alb” este povestea maturizării unui băiat în timpul unei călătorii inițiatice în care învață să-și facă prieteni, să găsească soluții pentru situații complicate, să aibă încredere în oameni și să deosebească binele de rău. Spectacolul lui Gavriil Pinte vizualizează povestea așa cum a fost ea scrisă de Ion Creangă, personajele sunt create din hârtie și lemn, iar schimbările de decor și costume se fac la vedere, sub ochii copiilor. Din distribuția spectacolului fac parte actorii: Lucia Barbu, Leo-Nora Băcanu, Mircea Corcoveanu, Daniela Dragomir, Jenő Major, Gabriela Mitrea, Raluca Pavel, Angela Páskuy și Adrian Prohaska. Spectacolul are o durată de aproximativ o oră și este recomandat copiilor cu vârsta peste 5 ani.
Ultima joi din fiecare lună este rezervată ca de fiecare dată spectacolelor în limba germană. Construit într-un decor din cuburi, ce își schimbă forma și utilitatea pe parcursul acțiunii, spectacolul „Eine Ziege, ein Wolf und drei sympathische Zicklein” reinventează „Capra cu trei iezi” a lui Ion Creangă și o plasează într-un spațiu contemporan. „Am transpus binecunoscuta poveste într-un spațiu al jocurilor pe calculator, apelând ca imagine scenică la Minecraft, un joc foarte în vogă în rândul copiilor de azi”, spune Simona Vintilă, regizorul spectacolului. Producția de la Sibiu se constituie dintr-o serie de răsturnări de situație dintre cele mai comice, legate prin mai multe momente muzicale, într-un ritm antrenant și savuros. Actorii Hansel Andrei, Jenő Major, Angela Páskuy, Adrian Prohaska și Claudia Stühler folosesc pretextul acestui joc pentru a creiona o lecție importantă despre aparențe, dar mai ales despre cât de important e ca cei mici să își asculte părinții. Scenografia și muzica spectacolului poartă semnătura lui Zsolt Fehérvári, și respectiv Alex Halka, iar machiajul este realizat de Luci Preda. Prezentat în limba germană, cu supratitrare în limba română, spectacolul are o durată de aproximativ 50 de minute și este recomandat copiilor cu vârsta peste trei ani. Reprezentația va avea loc joi, 31 ianuarie, de la ora 18.30

Accesul publicului la oricare din spectacole se face pe baza biletelor puse în vânzare online prin teatrulgong.ro sau la sediul Agenției Teatrale din str. Al. Odobescu nr. 4, de miercuri până vineri între orele 11 – 18, sâmbăta între orele 10 – 18, iar duminica de la 10 la 14. Prețul unui bilet la oricare din spectacole este 9 lei, tarif unic.

Articolul precedentSfaturile polițiștilor. Cum să circulați în această perioadă
Articolul următorElevi de la peste 30 de şcoli şi licee din judeţul Sibiu au colindat la Catedrala Mitropolitană