Ziua Națională a României va fi sărbătorită în oraș cu evenimente pe tor parcursul zilei. Șibienii se vor bucura de anuala ceremonie militară de pe bulevardul Corneliu Coposu, de un spectacolul folcloric la Sala Transilvania, de retragerea cu torțe și concertul simfonic al Filarmonicii de Stat Sibiu, transmis în direct în Piața Mare de la Ateneul Român.

Astfel, între orele 9.30 și 10.30, în fața Cercului Militar Sibiu, la Monumentul Ostașului din toate timpurile, se va desfășura Ceremonia militar religioasă de depuneri de coroane și jerbe de flori. Atenție șoferi! Circulația rutieră va fi închisă pe str. Banatului și bulevardul Victoriei între orele 7.00 și 11.00.

Tot la Cercul Militar, între orele 10.00 și 13.00 pot fi vizionate o expoziție foto-documentară și proiecții de film.

Cei curioși să vadă tehnica militară sunt așteptați între orele 10.00 și 13.00, în parcarea Teatrului Național „Radu Stanca”, unde va fi organizată o expoziție. Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Cpt. Dumitru Croitoru” Sibiu, Inspectoratul de Jandarmi Județean Sibiu, Inspectoratul de Poliție Județean Sibiu vor organiza ateliere cu armament ușor și greu, vor prezenta autospeciale specific activității fiecăruia și tehnică de comunicații.

De reținut, parcarea va fi închisă de sâmbătă, 30 noiembrie, ora 20.00 și până duminică 1 decembrie, ora 18.00.

Ceremonia militară cu defilarea gărzii de onoare, a trupelor și a tehnicii militare, se va desfășura între orele 11.00 și 12.00, pe bulevardul Corneliu Coposu. Peste 2.000 de persoane din Garnizoana Sibiu vor participa la activitățile dedicate Zilei de 1 Decembrie. La ceremonia de defilare vor participa peste 1.000 de persoane (950 de pe jos și 100 în tehnica militară), cu 50 de autovehicule. Noutatea din acest an va fi survolarea Sibiului de către forțele aeriene, cu începere de la ora 11.15. Vor fi 10 aeronave de la Câmpia Turzii: 4 elicoptere IAR și 6 Mig-uri 21 LanceR. Ceremonia militară se va încheia la ora 11.45 cu Hora Unirii, în apropiere de giratoriul din Piața Unirii. Autoritățile județene invită toți sibienii să îndrăznească să se prindă în cea mai mare horă jucată în Sibiu. De asemenea, cei care au straie populare, sunt invitați să le poarte pentru a face acest moment cât mai frumos.

Important de știu este că. între orele 7.00 și 13.00, bulevardul Coposu va fi închis circulației rutiere între cele două sensuri giratorii.

De la ora 12.00 și până seara la ora 20.00, sibienii pot viziona expoziția „Tablouri în libertate”, găzduită de Filarmonica de Stat Sibiu. Accesul în Sala Thalia se va face exclusiv pe la intrarea principală, din str. Cetății. Expoziția aduce la Sibiu 30 de tablouri celebre ale unor clasici ai artei românești aflate în colecții private. Este vorba despre lucrări semnate de Nicolae Grigorescu, Octav Băncilă, Gheorghe Pătrașcu, Ludovic Bassarab, Rudolf Schweitzer-Cumpăna sau Adam Bălțatu, care vor putea fi admirate în foaierul Sălii Thalia.

Și Biblioteca Județeană Astra organizează o expoziție intitulată „Anul 1919 în colecții sibiene”, găzduită în Muzeul Asociațiunii din corpul A, etajul I..I, str. George Barițiu, nr.5. Vernisajul expoziției va începe la ora 12.30.

Expoziția Anul 1919 în colecții sibiene reunește cele mai valoroase documente istorice (foi volante, piese iconografice, carte curentă, publicații seriale) aflate în patrimoniul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu și a Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” Sibiu.

Complexul Național Muzeal ASTRA, prin Studioul Astra Film, va prezenta două producții cinematografice proprii: „Transalpina – Drumul Regilor” și „Muzeul Astra”. Proiecțiile au loc la sediul din Piața Mică nr. 11, între orele 12.30 și 13.30, precum și între orele 15.30 și 16.30.

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul Junii” Sibiu organizează între orele 13.00 și 15 spectacolul extraordinar „Noi suntem români”, susținut de Ansamblul Folcloric Profesionist ”Cindrelul Junii-Sibiului”, găzduit la Sala Transilvania. Accesul publicului la spectacol se va face până la ora 12.45, doar pe bază de invitație, care se ridică în data de 30 noiembrie de la Sala Transilvania, între orele 10 – 14. O invitație este valabilă pentru două persoane, iar în data de 30 noiembrie o persoană poate ridica o singură invitație. 

Biserica dintre Brazi de pe str. Reconstrucției organizează de la ora 13.30 o ceremonie de cinstire a eroilor neamului românesc.

Retragerea cu torte va începe la ora 18.00 pe următorul traseu: Monumentul Eroilor din Pădurea Dumbrava Sibiului – Calea Dumbrăvii – Bulevardul Mihai Viteazu – Strada Nicolae Iorga – Bulevardul Vasile Milea – Strada Revoluției – Monumentul Eroilor Revoluției al Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” Sibiu – Monumentul Eroilor Revoluției al Inspectoratului de Poliție Județean Sibiu.

Filarmonica de Stat Sibiu oferă sibienilor un concert dedicat Zilei Naționale a României în data de 30 noiembrie, de la ora 19.00, la Sala Thalia, urmând ca în 1 Decembrie să concerteze la București, la Ateneul Român, concertul fiind transmis în direct în Piața Mare din Sibiu, între orele 19 – 20.30.

„Acest program oferit sibienilor de 1 Decembrie are în spate foarte multă muncă și multă dăruire din partea organizatorilor și le mulțumesc public tuturor celor implicați: instituțiilor de cultură din subordinea Consiliului Județean Sibiu, structurilor din Garnizoana Sibiu și instituțiilor partenere – Primăria Municipiului Sibiu și Instituției Prefectului Județul Sibiu. Îndemnul meu pentru sibieni este acela de a veni în număr cât mai mare la acțiunile care se desfășoară în Sibiu pentru că dorim să transmitem de aici din Sibiu mesajul de unitate între autorități și comunitate. Județul Sibiu este un județ puternic care a dovedit că știe ce înseamnă unitatea”, declară președinta CJ Sibiu, Daniela Cîmpean.

Consiliul Județean Sibiu va oferi sibienilor 10.000 stegulețe care vor fi împărțite pe bulevardul Coposu în timpul ceremoniei militare, precum și la spectacolul folcloric de la Sala Transilvania.

Sursa Foto: ISU Sibiu

Articolul precedentGaz Metan își promovează meciurile în școlile din Mediaș
Articolul următorUn proiectil de război neexplodat a fost găsit pe raza localității Porumbacu de Jos