Aproximativ 400 de sibieni au beneficiat de testare gratuită prin intermediul spirometriilor, în cadrul Zilelor Sănătății Plămânilor, organizate de Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu în perioada 14-16 noiembrie.

Evenimentele au fost prilejuite de Ziua Mondială de Luptă împotriva Bronhopneumopatiei Obstructive Cronice (14 noiembrie) și Ziua Națională fără Tutun (15 noiembrie) și s-au desfășurat la Shopping City Sibiu și la Spitalul de Pneumoftiziologie.

“Cetățenii au fost foarte receptivi la mesajul nostru de conștientizare cu privire la sănătatea plămânilor, astfel încât s-au prezentat într-un număr mare pentru efectuarea de spirometrii gratuite. Tocmai de aceea, pentru noi reprezintă o prioritate și prevenția, componenta de educare a populației, nu doar tratarea bolnavilor. Prin urmare, vom mai organiza și pe viitor astfel de evenimente”, a declarat Cristian Roman, manager al Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu.

Circa 40% dintre persoanele evaluate au fost îndrumate către un consult de specialitate, în vederea efectuării unor investigații suplimentare pentru stabilirea unui diagnostic. De asemenea, au primit recomandări și pliante cu privire la consecințele negative pe care tutunul le are asupra sănătății, în condițiile în care BPOC este determinat în primul rând de fumat.

Spirometriile gratuite au fost efectuate de medicii pneumologi Lavinia Danciu, Iulia Simina, Oana Mețiu și de asistenții medicali Aurora Tarța, Claudia Dancu și Roxana Mihu.

În cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu sunt internați anual aproximativ 750 de pacienți cu exacerbări ale BPOC, iar numărul persoanelor consultate în ambulatoriul de specialitate al spitalului din cauza acestei boli depășește 7.000. În anul 2017 au fost efectuate în total 7200 de spirometrii, media lunară fiind în sezonul cald de 450, iar în sezonul rece, de 650.

Articolul precedentDouă meciuri în trei zile, pentru HC Sibiu
Articolul următorZece poliţişti, la deschiderea Târgului de Crăciun din Sibiu