Astăzi este ziua de naștere a actorului naționalului sibian Adrian Matioc, pe care, în perioada aprilie – mai, publicul îl va vedea pe scenă la Sibiu, în spectacolele „Oidip”, „Faust” și „Povestea prințesei deocheate”, regia Silviu Purcărete, „Balul”, regia Radu Nica, „Puricele în ureche”, regia Șerban Puiu și „Ulciorul sfărâmat”, regia Dominic Friedel.

Adrian Matioc (n. 1973) a absolvit Facultatea de Artă Teatrală din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca în anul 1995. A colaborat, ca actor al Teatrului Național “Radu Stanca” din Sibiu, cu mai mulți regizori importanți ai momentului, întruchipând o paletă variată de personaje.

Printre cele mai cunoscute spectacole din care a făcut parte se numără “Nora” și “Hamlet” (regia: Radu Nica), “Electra” (regia: Mihai Măniuțiu), “Pescărușul” (regia: Andrei Șerban) ori “Hedda Gabler” (regia: Botond Nagy). De asemenea, Adrian Matioc a făcut parte din distribuția celor mai importante producții sibiene semnate de Silviu Purcărete (“Faust”, “Metamorfoze”, “Lulu”, “Cumnata lui Pantagruel”, “Călătoriile lui Gulliver”, “D’ale Carnavalului”, “Oidip”, “Povestea prințesei deocheate”), regizor cu care a mai colaborat și în calitate de actor de film în cadrul lungmetrajului “Undeva la Palilula” din 2010.

În anul 2002, Adrian Matioc a primit Premiul pentru cea mai bună interpretare într-un rol principal masculin pentru rolul Hlestakov, (spectacolul “Revizorul” după N. V. Gogol, pus în scenă la Teatrul Municipal din Baia Mare, la Festivalul Internațional de Teatru „Atelier” din Sf. Gheorghe), pentru ca 10 ani mai târziu să fie recompensat cu Premiul pentru cel mai bun actor într-un rol secundar pentru rolul Mache Răzăchescu „Crăcănel” (din spectacolul D’ale Carnavalului, la Festivalul Comediei Românești – festCO, ediția a X-a).

Informații pe larg despre spectacolele și evenimentele TNRS, pe site-ul oficial al Teatrului, www.tnrs.ro.

Articolul precedentȘase spectacole programate de TNSR cu ocazia summit-ului la Sibiu
Articolul următorCompania care produce pentru Lacoste, în Cisnădie, cumpărată de chinezi