Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu va prezenta, în perioada 4 – 21 februarie în șapte orașe din România, respectiv în Arad, Timișoara, Bucuești, Galați, Brăila, Râmnicu Vâlcea și Sibiu, spectacolul „Perfect compus” de Alexandra Badea în cadrul turneului național „Manifest pentru dialog”.

Toate spectacolele din cadrul turneului vor fi urmate de o întâlnire între spectatori și actorii TNRS și de sesiuni de  discuții cu publicul. Turneul se va încheia  joi, 21 februarie 2019, cu o reprezentație susținută pentru publicul din Sibiu. 

Alexandra Badea este una dintre cele mai importante voci regizorale și artistice ale Franței

După primii trei ani, în care publicul din țară s-a putut bucurat de spectacolele „Familii” de Eugen Jebealnu, „Antisocial” și „#minor” de Bogdan Georgescu, în acest an TNRS prezintă în cadrul turneului național „Manifest pentru dialog” creația uneia dintre cele mai importante voci regizorale și artistice ale Franței: Alexandra Badea.

Spectacolul „Perfect compus”, scris și regizat de Alexandra Badea, a avut premiera la Sibiu în data de 17 aprilie 2018, fiind primul text al autoarei scris în limba română. Spectacolul îi are în distribuție pe Ioana Cosma, Ali Deac, Iustinian Turcu, Gabriela Pirlițeanu, Fabiola Petri, Alexandru Malaicu, Oana Martin, Ștefan Tunsoiu, Alin Turcu, Emanuel Antonescu / Cristian Timbuș. Conceptul scenografic al spectacolului este realizat de Alexandra Badea, costumele și decorurile de Ana Ienașcu, iar muzica este creația originală a lui Claudiu Urse.

„Perfect compus este un text despre urmele pe care le lasă istoria în noi, despre ura și lașitatea anilor ‘40, despre teroarea anilor ‘50, despre frica anilor de după, despre colaboratori și, mai ales, despre cei care au rezistat. Despre cum o familie traversează aceste perioade, despre cum contextul politic distruge iubirea, despre cum într-o familie se sacrifică întotdeauna fetele pentru a proteja viitorul băieților, despre cum generații de-a rândul își transmit aceleași scheme de gândire, și mai ales, despre cum generația de azi are curajul și forța de a se uita în urmă și a face curat”, spune Alexandra Badea, dramaturg și regizor.

„Manifest pentru dialog”, un proiect unic în peisajul teatral românesc

Programul „Manifest pentru dialog”, realizat de Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu în parteneriat cu Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu și Departamentul de Artă Teatrală din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, a debutat acum patru ani și a devenit încă de la prima ediție o platformă de dialog între publicul spectator și artiști, reușind nu doar să aducă în atenția publicului subiecte de actualitate, de interes pentru societatea românească cât mai ales să incte și să pună bazele unui dialog constructiv.

„Manifest pentru dialog este unul dintre cele mai interesante programe dezvoltate de Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, împreună cu Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu și cu Departamentul de Artă Teatrală, din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu. Parteneriatul pe care FITS l-a dezvoltat cu BRD Groupe Société Générale ne-a asigurat aducerea la viață a acestui program, oferindu-ne șansa unui turneu pe care foarte puține teatre din România îl mai pot face astăzi – un turneu în jurul țării, în care spectatorii de pretutindeni să se poată bucura de un dialog al noii generații. Am reușit, în ultimii trei ani, să prezentăm doi regizori, cu trei spectacole, care au suscitat un interes extraordinar în discuțiile cu publicul, după fiecare reprezentație, în fiecare oraș.  În acest an, în luna februarie, grație acestui parteneriat excepțional cu BRD Groupe Société Générale, regizoarea Alexandra Badea, una dintre cele mai importante voci regizorale și artistice ale Franței – artist invitat pentru creațiile sale la Théâtre National de la Colline (Paris) – propune spectacolul „Perfect compus”, creație specială a celor trei structuri: TNRS, FITS și Școala de Teatru de la Sibiu. Spectacolul ilustrează perfect ce înseamnă dedicația unui mare artist și a tinerilor care au însoțit-o în această aventură, pentru Centenarul pe care tocmai l-am sărbătorit. Istoria unei familii, văzută prin ochii a trei generații descendente, aduce, astăzi, în discuție dramatismul, poezia, iubirea, nevoia de tandrețe, dar și toate grozăviile prin care aceste generații au trecut, pornind de la Primul Război Mondial până în zilele noastre. Le mulțumesc tuturor celor care s-au implicat cu tot sufletul în această aventură minunată și, nu în ultimul rând, în aceste clipe grele, mulțumiri speciale partenerului nostru de suflet, BRD Groupe Société Générale”, a declarat Constantin Chiriac, director general al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu și președinte al Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu

Programul turneului „Manifest pentru dialog” – ediția 2019, este următorul:

  • 4 februarie, ora 19 – Arad – Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad

  • 6 februarie, ora 19 – Timișoara – Teatrul German de Stat

  • 13 februarie, ora 19 – București – Arcub Hanul Gabroveni

  • 15 februarie, ora 19 – Galați – Teatrul Dramatic „Fani Tardini”

  • 16 februarie, ora 19 – Brăila – Teatrul „Maria Filotti”

  • 20 februarie, ora 19 – Râmnicu Vâlcea, Teatrul „Anton Pann”

  • 21 februarie, ora 19:30 – Sibiu, Teatrul Național „Radu Stanca”, Sala Studio

Bilete pentru spectacolele prezentate de TNRS în turneu pot fi cumpărate online și din agențiile de bilete ale teatrelor partenere.

Departamentul de Artă Teatrală Sibiu, una dintre cele mai active școli de teatru din România.

Departamentul de Artă Teatrală din Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu a fost înființat în anul 1997, când a debutat și parteneriatul activ dintre comunitatea artistică și cea universitară. Încă de atunci, colaborarea dintre cele două comunități a dus la crearea unui context pozitiv pentru toate părțile implicate în fenomenul teatral sibian, dar mai ales pentru studenții departamentului. Prin Departamentul de Artă Teatrală, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu a devenit un partener de tradiție al Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, al Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu și al Bursei de Spectacole – o importantă platformă pentru dialog artistic.

Cele trei specializări ale Departamentului de Artă Teatrală (Actorie, Teatrologie – Management Cultural și Coregrafie) au un rol foarte important în comunitatea academică sibiană, principiul fundamental al activităților didactice și de creație artistică fiind interacțiunea directă a studenților celor două linii de studiu, sub coordonarea cadrelor didactice. În acest context, proiectele inițiate și dezvoltate de către studenții-actori beneficiază de sprijinul calificat al teatrologilor și al managerilor culturali. Proiectele artistice ale departamentului sunt prezentate publicului local și internațional în Studioul de Teatru al Centrului de Cercetări Avansate în Domeniul Artelor Spectacolului (CAVAS).

Articolul precedent30 de tone de sare au fost răspândite pe Drumurile Naționale din Sibiu
Articolul următorAnsamblu rutier oprit de polițiști, la intrarea în județ. Nu corespundea categoriei de permis