Prin turneul național “100 x Enescu”, nonconformistul dirijor propune publicului o inedită apropiere de muzica contemporană românească, refăcând celebrul turneu pe care tânărul George Enescu îl iniția și susținea anual, cu mai bine de un secol în urmă, pentru a stimula creația muzicală românească.

Programul cuprinde “Dansuri românești” de Béla Bartók, “5 of Millenium de Liviu Dănceanu și “Octuor op. 7” de George Enescu.
Instrumentiștii Bucharest Festival Orchestra care vor însufleți turneul sunt: vioară – Diana Jipa, Cristina Pașa, Tiberiu Branga, Alexandru Marian; violă – Emanuel Vots, Mădălina Penciu; cello – Bogdan Postolache, Eduard Zecheru.
Aflat sub semnul energiei, vigorii și sensibilității marelui compozitor, turneul național “100 x Enescu” se desfășoară în perioada 31 august – 8 noiembrie, la Tescani (31.08), Satu Mare (23.09), Oradea (24.09), Cluj-Napoca (25.09), Onești (28.09), Craiova (24.10), Sibiu (27.10) și București (23.10, 28.10 și 08.11).
Director artistic și dirijor al Bucharest Festival Orchestra, Cristian Lupeș a obișnuit deja publicul cu aparițiile sale electrizante, atât la pupitrul marilor orchestre românești – printre care Camerata Regală, Camerata Dorin Teodorescu, Orchestra Națională Radio, cât și al celor din străinătate – Île-de-France, Paris, Berna-Elveția, Bamberg-Germania, Skopje-Macedonia, Grosseto și San Remo, Italia, dar și în cadrul unor manifestări artistice multimedia, pe care le concepe managerial și artistic.
Este, însă, pentru prima dată când inițiază și organizează un turneu național de promovare a muzicii contemporane românești, eveniment ce are ca parteneri Filarmonica “Mihail Jora” din Bacău, Filarmonica “Dinu Lipatti” din Satu Mare, Filarmonica “Oltenia” din Craiova, Filarmonica de Stat din Sibiu, Biblioteca Municipală “Radu Rosetti” din Onești, Academia de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj, Filarmonica din Oradea, Muzeul Național “Cotroceni” din București, Universitatea Națională de Muzică București, UniCredit Bank și Muzeul Național al Literaturii Române.
Proiectul este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Ideea turneului național “100 x Enescu” de promovare a muzicii contemporane românești în An Centenar i-a venit lui Cristian Lupeș ca o continuare firească, la 100 de ani distanță de la turneele pe care marele compozitor le susținea pentru a strânge fonduri și a oferi, an de an, Premiul Național de Compoziție „George Enescu“ celor mai talentați creatori români de muzică academică. În 1918, Premiul Național de Compoziție ajunsese la a cincea ediție. Era un premiu pe care Enescu îl înființase pe când era foarte tânăr (și pe care avea să-l organizeze, timp de mai bine de 30 de ani), observând amploarea pe care o luaseră, la vremea aceea, stilurile muzicale facile – romanțe, vodeviluri, operetă – și dorindu-și să stimuleze și să direcționeze creația muzicală românească spre Vest.
„Am toată încrederea în destinele tinerei muzici românești“, mărturisea Enescu. „Avem talente destule, le-au lipsit numai încurajarea și prilejul să se manifeste. Această credință mi-o întăresc rezultatele obținute de la înființarea premiului meu de compoziție. E o adevărată eflorescență de talente”, declara George Enescu, în “Interviuri”, volumul II, ediție îngrijită de Laura Manolache.
Turneul național “100 x Enescu” duce mai departe, astăzi, la un secol distanță, roadele eforturilor lui George Enescu, reunind în program lucrări semnate de laureați ai Premiului Național de Compoziție „George Enescu“ sau compuse de elevi ai acestora.
„Enescu și-a propus ca, din punct de vedere muzical, România să intre în Europa. Și a reușit. Ne vom reaminti atât de inițiatorul cât și de câștigătorii acestui demers salvator al muzicii academice românești, interpretând, în cadrul turneului, lucrări a trei compozitori români, creatori de școală și vizionari: Béla Bartók – poate cel mai atras compozitor de activitatea de culegere de muzică tradițională și folclor, pe care apoi a teoretizat-o și a introdus-o în propriile lucrări, Liviu Dănceanu – profesor al majorității muzicienilor din cadrul Bucharest Festival Orchestra, un mare compozitor dar și un scriitor și eseist al problematicilor muzicale teoretice și estetice și, nu în ultimul rând, George Enescu, vizionarul care a pus bazele compoziției românești de sorginte europeană“, spune Cristian Lupeș.

De ce “Octuorul op. 7”?

„La vârsta de 19 ani, la care a compus Octuorul, Enescu aproape că nu avea timp de scris, pentru că era întotdeauna în turnee, mereu pe fugă de la un concert la altul. Absolvise Conservatorul de la Viena, se mutase la Paris. Era un cosmopolit. Un om care, la fiecare vizită în țară, locuia la Palatul Regal, un bărbat frumos, un bărbat inteligent și șarmant, un „rock star“ al vremii, iar muzica pe care a scris-o a fost întotdeauna înaintea timpului său. Noi, în turneu, îl cântăm pe Enescu exact cu această energie“, mai spune Cristian Lupeș.
Bilete la concertul turneului “100 x Enescu”, de la Filarmonica de Stat Sibiu, din 27 octombrie, se pot achiziționa de la Casa de bilete a Filarmonicii, de luni până joi, între orele 10 – 12 și 13 – 16.

Articolul precedentPiața Mică închisă integral pe perioada Festivalului Internațional „Romaii Poesia”
Articolul următorAccident cu trei mașini implicate, pe strada Kogălniceanu