Şefii de stat sau de guvern din ţările Uniunii Europene se vor reuni, joi, într-un summit informal la Sibiu pentru a discuta despre viitorul UE, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, subliniind, într-o scrisoare adresată participanţilor, că va propune adoptarea unei declaraţii care să transmită “un mesaj de unitate şi încredere”, arată Realitatea.net.

Summitul, găzduit de preşedintele Klaus Iohannis, se va desfăşura în clădirea Primăriei Municipiului Sibiu şi are loc în contextul exercitării de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene. Reuniunea va fi prezidată de preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, notează Agerpres.
Luni, Tusk a transmis o scrisoare deschisă participanţilor la Summitul de la Sibiu, în care a vorbit despre aşteptările sale de la acest dialog.

“Ne vom aduna la Sibiu, de Ziua Europei, pentru a discuta de planuri strategice pentru Uniunea Europeană, pentru anii viitori. În acest context, propun să adoptăm Declaraţia de la Sibiu, care să transmită un mesaj de unitate şi încredere în acţiunile noastre comune”, a punctat înaltul oficial.

El s-a referit şi la Agenda Strategică a UE pentru următorii cinci ani. “După discuţiile de la Sibiu, vom formula Agenda Strategică a UE pentru 2019 – 2024, ce urmează a fi adoptată la Consiliul European în iunie”, a amintit Tusk.
Temele directoare pentru discuţiile de la Sibiu, potrivit agendei publicate pe site-ul Consiliului European, vizează protejarea graniţelor UE, libertăţile individuale, statul de drept, migraţia ilegală sau lupta împotriva dezinformării, dar şi consolidarea pieţei unice şi schimbările climatice.

“Suntem în prag de alegeri europene, UE a parcurs şi a rezolvat atâtea crize şi cred că este nevoie de un mesaj de optimism, orientat spre viitor şi care arată că noi, liderii, suntem dispuşi să mergem mai departe, suntem dispuşi să generăm ce promitem – bunăstare şi siguranţă pentru cetăţeni. Şi trebuie să arătăm că noi ştim ce vrem cu Uniunea Europeană. Şi asta vom dovedi joi, aici, la Sibiu”, a declarat, marţi, preşedintele Klaus Iohannis.

Şefilor de stat sau de guvern li se vor alătura preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, şi Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini.

Articolul precedentAteliere interactive pentru participanții la Summit-ul PPE, în Muzeul ASTRA
Articolul următorB.E.J. anunță completarea biroului și solicită partidelor politice listele cu membrii secțiilor de votare