Cei care poartă numele Sf. Ioan sunt scăldaţi, pe 7 ianuarie, în fiecare an, în pârâul din centrul satului Tălmăcel.

Sărbătoarea începe la ora 9, când debutează pregătirile prin localitate, iar cetele de juni se adună la primarii grupurilor, pentru a găti boii, carul alegoric şi caii.

La ora 9.30, sătenii participă la Sfânta Liturghie, iar la ora 11 oficialităţile invitate la sărbătoare vor fi primite de către gazde. După momentul festiv, va urma turul caselor în care se împodobesc caii şi carul alegoric. Evenimentul va continua cu parada carului alegoric până la râu şi cu udatul propriu-zis al Ionilor.
Printre primii care vor fi scăldaţi se numără primarul şi preotul localităţii, urmaţi de săteni care poartă numele Sf. Ioan.
Sărbătoarea va continua în centrul satului cu jocul junilor şi al juneselor, precum şi cu un program artistic susţinut de Rodica Popa Comăniciu, Traian Stoiţă şi Gabriela Oancea.
Udatul Ionilor este un obicei vechi. Sătenii spun că datează din anul 1918, când, după ce au participat la Marea Unire de la Alba Iulia, preotul satului, primarul de atunci şi încă alţi cetăţeni s-au întors la gara din Tălmaciu şi au fost aşteptaţi de săteni călare. Sărbătoarea a fost amânată pentru 7 ianuarie, pentru că era Postul Crăciunului.

Ponderea localnicilor ce poartă prenume care se sărbătoresc la Sfântul Ioan este de aproximativ 20 %.

Udatul Ionilor încheie şi sărbătorile de iarnă. Junii şi junesele, uniţi în cete pe 6 decembrie, îşi desfac grupurile.

FOTO: rador.ro

Articolul precedentStart cu dreptul în 2019! BC CSU Sibiu, victorie cu CSA Steaua
Articolul următorUPDATE: Doi tineri au ajuns la spital după ce s-au răsturnat cu mașina