A fost lansat portalului web ro-alert.ro, un site proiectat ca sursă completă de informare a oamenilor în cazul situațiilor de urgență, transmit reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență. De asemenea, acesta detaliază atât modul de difuzare a mesajelor de tip Cell Broadcast, cât și posibilitatea de configurare a telefoanelor mobile pentru a permite recepționarea mesajelor difuzate în situații de urgență.

Începând cu 17 septembrie va fi testat la nivel național, urmând ca mai apoi să devină opțional.

Sistemul RO-ALERT este folosit în situații majore în care viața și sănătatea cetățenilor sunt puse în pericol, cum ar fi fenomene meteo extreme, inundații amenințătoare, atac terorist sau alte situații care amenință grav comunitățile. În legătură cu acesta, reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne au precizat că alertele nu vor fi abuzive astfel încât oamenii să renunțe în a-l folosi. Totodată avertizările nu vor fi de tip SMS, ci prin alt fel de mesaje. Nu este nevoie de smartphone pentru a primi aceste avertizări, ele vor ajunge și pe telefoanele mai vechi, care au fost deja configurate.

Portalul informativ cuprinde următoarele secțiuni:

  • Prezentarea sistemului RO-ALERT

  • Configurare telefon

  • Standarde – oferă informații privind tehnologia Cell Broadcast

  • Întrebări frecvente

  • Instalează aplicația DSU

  • Contact

Secțiunea „Configurare telefon” asigură informații complete despre modul de configurare a telefoanelor mobile în toate rețelele, astfel încât toți oamenii să poată recepționa mesajul pe telefonul mobil de care dispun. Sistemul utilizează infrastructurile rețelelor operatorilor de comunicații mobile din România.

Mesajele RO-ALERT pot fi recepționate pe întreg teritoriul României acolo unde există acoperire a rețelelor publice de comunicații mobile și nu este necesară instalarea unei aplicații pe telefoanele mobile. Sistemul RO-ALERT funcționează indiferent dacă utilizatorul deține servicii de tip abonament sau prepay, iar recepționarea mesajelor nu generează costuri sau taxe suplimentare pentru utilizatori.

Mesajul de avertizare poate fi transmis doar pentru anumite zone amenințate de situații de urgență și este particularizat în funcție de tipul evenimentului produs ori prognozat. Configurarea telefonului mobil nu necesită comunicarea numelui și a numărului de telefon al utilizatorului.

Secțiunea „Întrebări frecvente” oferă răspunsuri la întrebări legate de sistemul RO-ALERT, acoperind detalii tehnice, reguli de comportament în cazul recepționării mesajelor de avertizare. În plus, portalul ro-alert.ro asigură conexiunea cu celelalte surse de informare puse la dispoziție de Departamentul pentru Situații de Urgență și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

Sistemul RO-ALERT este implementat de Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) și cu suportul tehnic al Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS).

Articolul precedentISU Sibiu organizează puncte de informare preventivă la Shopping City Sibiu
Articolul următorCurți și subsoluri inundate în Sibiu și Șelimbăr