Ziua Internațională a Romilor va fi marcată în Sala “Auditorium” din Muzeul în Aer Liber, luni, de la ora 13, printr-o lecție deschisă cu elevi din județul Sibiu.

La eveniment vor participa zece beneficiari ai Centrului de Zi A.R.A.P.A.M.E.S.U. Sibiu, 20 elevi ai Școlii cu clasele I-VIII din Alțîna, județul Sibiu și 30 elevi ai Colegiului Naţional Pedagogic „Andrei Şaguna” Sibiu.
“În România, începând cu anul 2006, se marchează ziua de 8 aprilie ca „sărbătoare a etniei romilor din România” şi a fost adoptată prin lege de Parlamentul României. Anul 2019 este declarat de către UNESCO „anul internațional al limbilor indigene”, așadar ne propunem ca în această dată să avem o lecție deschisă despre limba rromani cu elevi din municipiul şi din județul Sibiu. Limba romani face parte din ramura indo-ariană a familiei de limbi indo-europene, fiind similară cu alte limbi indiene precum hindi. Alfabetul international al limbii romani comune a fost adoptat la data de 7 aprilie 1990, cu ocazia unei sesiuni a Comisiei Lingvistice ce a avut loc la Varşovia. Elevii vor afla, într-un mod interactiv despre originea limbii, influențe, varietate, dar și cuvinte sau expresii în această limbă”, a declarat Oana Burcea, muzeograf al Muzeului ASTRA.
8 aprilie – Ziua Internaţională a Rromilor de pretutindeni a fost adoptată la primul Congres Mondial al rromilor din Londra, anul 1971. Evenimentele organizate de Muzeul ASTRA cu acest prilej, vor avea loc în Sala Auditorium, Pavilionul Muzeal Multicultural (intrarea principală în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului), strada Pădurea Dumbrava, nr. 16-20

Articolul precedentDouă femei lovite pe trecere de pietoni, în Mediaș
Articolul următorBiblioteca ASTRA aleargă la Maraton pentru a dota unitatea din Săcădate