Peste 60 de studenți și cadre didactice din cadrul Facultății de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția Mediului la o vizită de studiu la Stația de epurare Sibiu (Mohu). Inițiativa a avut loc în contextul Zilei Mondiale de Monitorizare a Calității Apei, sărbătorită oficial în data de 18 septembrie dar monitorizarea și evenimentele educaționale putând să aibă loc din 22 martie și până în 31 decembrie, anunță reprezentanții Apă Canal Sibiu.

Monitorizarea calității apei este efectuată în permanență prin Laboratorul de analize apă potabilă și ape uzate al Apă Canal Sibiu S.A. În decursul unui an sunt prelevate și analizate, în medie, peste 23.000 de probe de apă potabilă și peste 4.000 de probe de apă uzată și nămol. Vizita studenților sibieni a fost dedicată monitorizării calității apelor uzate și a proceselor tehnologice prin care apa din canalizare este epurată și restituită în natură.

Staţia de epurare Sibiu este amplasată pe teritoriul comunei Șelimbăr și preia apele uzate din municipiul Sibiu, orașul Cisnădie și comunele Rășinari, Șura Mare și Șelimbăr. Pusă în funcțiune în 1970, stația a trecut prin 2 etape de modernizare, prima prin fonduri ISPA, lucrări finalizate în anul 2008, iar cea de-a doua prin fonduri POS Mediu, lucrări finalizate în anul 2016.

Capacitatea medie de tratare a Stației de epurare Sibiu este de 3.900 de mc / oră, cu un minim de 3.000 mc/oră pe timp uscat și 5.000 mc/oră pe timp ploios.

În decursul vizitei, studenții au primit informații atât despre istoricul și activitatea Apă Canal Sibiu S.A. de-a lungul celor 125 de ani de distribuție centralizată a apei cât și date tehnice privind procesele ce au loc în Stația de epurare. Au putut urmări drumul apei uzate, colectată de sistemele de canalizare, de la intrarea efluentului în stație și până la descărcarea acestuia în natură, în urma unui tratament riguros în treptele de epurare mecanică, biologică și cea terțiară.

Evenimentul urmărește creșterea conștientizării consumatorilor în privința importanței protejării resurselor de apă, prin încurajarea oamenilor să desfășoare o monitorizare elementară a apelor din zona în care locuiesc și să participe în viitor la protejarea acestora.

Imagine

Articolul precedentStrăzile Luptei și Iorga și Școala nr. 21 rămân, miercuri, fără apă potabilă
Articolul următorConsilier local din județul Sibiu găsit incompatibil și în conflict de interese de ANI