Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Cpt. Dumitru Croitoru” al județului Sibiu sărbătorește, pe 28 februarie, Ziua Protecţiei Civile din România, dată la care Regele Carol al II-lea semna Înaltul Decret Regal nr. 468 din 28 februarie 1930, publicat la 23 martie 1933, în Monitorul Oficial al României ca „Regulamentul Apărării Pasive contra atacurilor aeriene”, acest moment fiind considerat data de naştere a Protecţiei Civile în România.

Această zi aniversară va fi marcată  printr-o serie de activități, desfășurate în perioada 26 februarie-4 martie, specifice misiunii de salvatori și dedicate informării și modului de comportare a cetățeanului în diferite situații de calamitate.
“În scopul  creșterii gradului de conștientizare în rândul populației asupra importanței modului de comportare în cazul producerii unui cutremur, a  dobândirii cunoștințelor de prim ajutor medical și a informării privind programul de voluntariat ”Salvator din pasiune”  vom organiza puncte de informare preventivă în următoarele locații: PROMENADA MALL SIBIU – 26 februarie a.c. în intervalul orar 11:00-15:00; AGNITA – COLEGIUL TEHNIC ”August Triboniu Laurian” – 27 februarie a.c. în intervalul orar  11:00-15:00; MEDIAȘ ( Muzeul Gazului), MIERCUREA SIBIULUI  (Liceul  Tehnologic ”Ilie Măcelariu”), DUMBRĂVENI (Liceul Teoretic)– 02 MARTIE a.c. în intervalul orar 11:00-15:00; SIBIU (Liceul Teoretic ”Andrei Șaguna”), AVRIG (Liceul Teoretic ”Gheorghe Lazăr”), SĂLIȘTE (Școala Generală cu cls. I-VIII) – 03 martie a.c. în intervalul orar 11:00-15:00;  ZIUA PORȚILOR DESCHISE – 28 februarie a.c., toate subunitățile ISU Sibiu , în intervalul orar 12:00-18:00”, spune Alina Voina, purtătorul de cuvânt al ISU Sibiu.

Preliminar zilei de sărbătoare, în data de 27 februarie, de la ora 11,  Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Cpt. Dumitru Croitoru” al județului Sibiu  desfășoară un exercițiu cu forțe și mijloace în teren, la  Gara C.F.R. SIBIU în colaborare cu Serviciul pentru Situaţii de Urgenţă al Primăriei Municipiului Sibiu,  Inspectoratul de Poliție Județean Sibiu, Inspectoratul de Jandarmi Județean Sibiu, Serviciul de Ambulanță Județean Sibiu, Crucea Roşie Sibiu și Poliţia Locală Sibiu. 
Pe 4 martie se împlinesc 43 de ani de la cel mai puternic cutremur din istoria modernă a României, de 7,2 pe Richter. Peste 1.500 de oameni au murit atunci. Alte 11 mii de persoane au fost rănite. Câteva mii au rămas pe drumuri.
În anul  2015, IGSU a lansat Campania Naţională de Informare şi Pregătire a Populaţiei „Nu tremur la cutremur”, cu scopul principal de a informa corect cetăţenii cu privire la modalităţile prin care se pot proteja împotriva unui seism.
“Având în vedere că o mare parte a populaţiei este vulnerabilă în cazul producerii unui cutremur, consecinţele unui astfel de eveniment impredictibil, mai mult sau mai puţin grave, cu mai multe sau mai puţine victime, depind în bună măsură de modul în care fiecare cetăţean înţelege să se pregătească şi să se comporte corect într-o astfel de situaţie.  Astfel, în perioada următoare, acţiunile Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ”cpt. Dumitru Croitoru” al județului Sibiu  vor urmări să atragă atenţia, în special, asupra modului de comportare al cetăţenilor în situaţia producerii unui seism. În cadrul activităților sunt aduse la cunoştinţa populaţiei informaţii despre măsurile de pregătire a locuinţei în caz de cutremur, măsurile privind pregătirea individuală şi a familiei pentru a face faţă unui seism, precum şi comportamentul care trebuie adoptat pe durata şi după producerea acestuia”, adaugă Voina.

Articolul precedentPrimăria Sibiu închiriază 19 standuri pentru comercializarea de produse handmade și de artizanat în Piața Mică
Articolul următorPeste 150 de intervenții ale pompierilor, în acest sfârșit de săptămână