Spectacolul „100 de minute de libertate”, singura coproducție teatrală dintre România și Republica Moldova dedicată Centenarului, va fi prezentat în cadrul FITS 2019.

 

Duminică, 25 noiembrie, a avut loc la Teatrul Național Satiricus „Ion Luca Caragiale” Chișinău premiera „100 de minute de libertate”, un spectacol de Bogdan Sărătean. Evenimentul marchează prima coproducție dintre Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu și Teatrul Național Satiricus „Ion Luca Caragiale” Chișinău dedicată Centenarului Marii Uniri. Spectacolul va fi prezentat în anul 2019 în cadrul celei de-a 26-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. Din distribuție, alături de actorii din Republica Moldova, fac parte actorul TNRS Ali Deac și studenții școlii sibiene de teatru, respectiv Alexandrina Grecu, Andrada Olteanu și Andrei Suveică.

„Acest spectacol, singura coproducție teatrală realizată în cinstea Centenarului, aduce împreună artiști de pe ambele maluri ale Prutului, cu ajutorul instituțiilor importante din România și Republica Moldova. „100 de minute de libertate” este pentru noi toți o mare sărbătoare. Doresc să le mulțumesc tuturor celor care au pus umărul pentru ca acest eveniment să se întâmple, pentru că se gândesc la viitorul acestei nații. E important să gândim pentru viitorul țărilor noastre, pentru viitorul Europei, pentru viitorul a tot ceea ce înseamnă sănătatea frumosului de mâine”, spuneConstantin Chiriac, director general TNRS şi președinte al FITS.

Spectacolul „100 de minute de libertate” este realilzat cu sprijinul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu și al Departamentului de Artă Teatrală. 

„Ce temă vastă – libertatea. Cum altfel am putea trata această temă decât cu o infinită libertate teatrală, estetică, dramaturgică? Nu am avut niciun text în mână, la prima întâlnire cu actorii. Au urmat zile și nopți și clipe de căutare, neliniște, revelație. Pentru a defini libertățile individuale, am detectat împreună constrângerile, pentru că ele definesc la urma urmei limitele libertății. Am plonjat împreună, iar uneori ne-am îngrozit de ce am găsit acolo, în noi, în trecutul nostru nu foarte îndepărtat. Iar alteori ne-am luminat; am râs, am plâns, am respirat. Și iată că puzzle-ul ăsta de emoții și istorii de tot soiul prinde cumva, misterios, viață”, spune  Bogdan Sărătean, regizorul spectacolului.

Echipa artistică a spectacolului „100 de minute de libertate” –  un spectacol de Bogdan Sărătean este alcătuită din: costume Ecaterina Salimova; distribuție: Ali Deac, Alexandru Crîlov, Nadia Crîlov, Irina Rusu, Alexandrina Grecu, Artiom Oleacu, Andrei Suveică, Andrada Oltean, Olga Anghelici, Constantin Ghilețchi, Gheorghe Gușan.

Informații pe larg despre evenimentele și spectacolele TNRS și bilete online, pe site-ul oficial al teatrului, www.tnrs.ro/program.

Articolul precedentBărbat în stare de ebrietate accidentat după ce ar fi traversat neregulamentar
Articolul următorUPDATE: Copil de 9 ani rănit grav într-un accident rutier