În decursul anului 2020, misiunea prioritară a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Cpt. Dumitru Croitoru” al judeţului Sibiu a fost aceea de a eficientiza acțiunile de prevenire și gestionare a situațiilor de urgență, în vederea menținerii sub control a riscurilor manifestate și asigurării stării de normalitate și protecției vieții concetățenilor, axându-ne suplimentar pe implemetarea prevederilor legale în scopul limitării infecției cu SARS-CoV-2.
Obiectivul fundamental al activității desfășurate la nivelul instituției este consolidarea și dezvoltarea instituției ISU Sibiu ca parte componentă a IGSU, în vederea creșterii capacității operaționale și de răspuns, reducerii impactului efectelor situațiilor de urgență asupra comunităților și îmbunătățirii calității misiunilor executate în folosul populației.
Pe parcursul anului 2020, în zona de competenţă a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Cpt. Dumitru Croitoru” al judeţului Sibiu s-au înregistrat 15 908 situații de urgență (în medie, 44 pe zi), dintre care 14012 cazuri de urgență asistate de SMURD, 264 incendii și 1632 alte intervenții specifice. Astfel, cea mai mare pondere o au cazurile medicale, acestea reprezentând aproximativ 80% din totalul de situații de urgență.
Comparativ cu ultimii 10 ani, situația intervențiilor a crescut semnificativ de la 4084 înregistrate în anul 2010, depășind 15000 de intervenții în anul 2020.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Sibiu a intervenit pentru protecţia comunităţilor la 84 de acţiuni (măsuri de prevenire situaţiilor de urgenţă, degajări de elemente de construcţie), pentru protecţia mediului la 7 acţiuni, iar 32 acţiuni pentru salvarea animalelor.
Pentru pregătirea echipelor de intervenţie s-au efectuat 15 exerciţii cu forţe şi mijloace în teren, iar pentru cunoaşterea raionului de intervenţie au fost efectuate 482 recunoaşteri în teren la obiective de cult, obiective de cazare, şcoli, operatori economici, instituţii publice, localităţi şi gospodării ale cetăţenilor
Având în vedere apariția pandemiei cu virusul Sars -Cov-2, începând cu luna martie a anului 2020, în vederea asigurării unei coordonări eficiente, la nivel judeţean a fost activat în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei Sibiu (CJCCI Sibiu).
Instituţiile care au îndeplinit funcţii de sprijin repartizate potrivit legii şi au asigurat reprezentarea în cadrul Centrului Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei (CJCCI) Sibiu pentru gestionarea şi luarea de măsuri pentru prevenirea răspândirii infecţiei SARS-CoV-2 de la nivelul judeţului Sibiu au fost: Instituţia Prefectului – judeţul Sibiu, Direcţia de Sănătate Publică Sibiu, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Sibiu, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Sibiu, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Sibiu , Consiliul Judeţean Sibiu, Inspectoratul Şcolar Judeţean Sibiu, Serviciul Judeţean de Informaţii şi Protecţie Internă Sibiu.
Misiunile Centrului Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei Sibiu au fost:
analiza, evaluarea situaţiei şi coordonarea acţiunilor de intervenţie pentru prevenirea răspândirii COVID-19 şi realizarea managementului consecinţelor raportat la evoluţia situaţiei epidemiologice;
asigurarea suportului/ fluxului decizional al C.J.S.U. Sibiu;
eficientizarea acţiunilor întreprinse în scopul evidenţei permanente a situaţiei înregistrate;
coordonarea şi conducerea intervenţiilor generate de virusul SARS-CoV-2;
asigurarea sprijinului logistic;
Pe linie de informare şi educare preventivă s-a acţionat pentru popularizarea riscurilor identificate la nivelul judeţului, precum şi a măsurilor de prevenire a acestora, în rândul autorităţilor locale, instituţiilor publice, serviciilor deconcentrate, operatorilor economici cu risc, personalului instituţiilor de învăţământ, elevilor şi studenţilor, precum și în rândul cetăţenilor.
O mare parte a timpului din anul 2020 în privința informării preventive a fost alocată informării preventive raportate la situația epidemiologică actuală. Astfel au fost realizate actiuni comune cu IPJ Sibiu si IJJ Sibiu de verificare și informare a cetățenilor și operatorilor economici. În cadrul acestor activități au fost implicate toate cadrele serviciului Control și Activități Preventive, cadre de la Detașamentul de Pompieri Sibiu, un număr de 266 cetățeni și 71 societăți comerciale.
Pe plan operațional, s-au primit prin Sistemul Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112, 28.669 apeluri de urgenţă, astfel:
– 15.002 intervenţii în situaţii de urgenţă ale subunităţilor şi echipajelor S.M.U.R.D., din care:
o 14.012 acţiuni medicale ale echipajelor SMURD;
o 990 acţiuni ale subunităţilor de intervenţie în situaţii de urgenţă;
– 497 acţiuni de protecţia comunităţiilor (recunoasteri în teren şi exerciţii cu forţe şi mijloace în teren);
– 254 apeluri false sau forţe întoarse din drum;
– 155 patrulări pentru prevenirea hipotermiei şi a arderilor de vegetaţie uscată;
– 12.761 apeluri privind sesizări şi reclamaţii.
Îndeplinirea obiectivelor din anul 2020 se datorează disponibilităţii și operativității forţelor și mijloacelor specializate ale pompierilor militari, diversității și complexității intervențiilor specifice, dezideratului apărării vieţii, bunurilor materiale şi mediului, precum şi încrederii mari a populaţiei în solicitarea unității noastre şi în alte situaţii, altele decât urgenţele generate de incendii.
Sursa: Realitatea de Sibiu