Cei doi consilieri locali ai PSD, Cătălin Stanciu şi Alexandru Popa, lideri ai organizaţiei municipale social-democrate din municipiul Sibiu, au anunţat joi, într-o conferinţă de presă, că nu vor vota majorarea taxei de salubritate, scrie Agerpres.

Nu vom accepta ca sibienii să plătească pentru lipsa de soluţii şi viziune şi a Primăriei Sibiu. PSD Sibiu nu va vota o majorare a taxei speciale de salubrizare, deoarece, din punctul nostru de vedere, această majorare este nejustificată. Nu vom accepta niciodată ca sibienii să fie împovăraţi cu taxe majorate, din cauza lipsei unei viziuni şi a unor soluţii manageriale eficiente“, a declarat Cătălin Stanciu, preşedintele Organizaţiei Municipale PSD Sibiu şi consilier local PSD.

Stanciu atrage atenţia că există sibieni care nu achită taxa de salubritate pentru că nu au declarat la primărie că ei domiciliază în municipiul Sibiu, deci că sunt beneficiari ai serviciului de salubritate. Din estimările celor de la PSD, cu aproximaţie 40.000 de cetăţeni locuiesc în municipiul Sibiu, dar nu plătesc salubritatea, ceea ce înseamnă că doar 73 % din populaţie achită acest serviciu. Spre exemplu, unii cetăţeni nu au declarat că locuiesc în Sibiu, ci că trăiesc în străinătate, dar acest lucru nu ar fi fost verificat de nimeni. Sau alţii nu au declarat numărul corect de persoane care locuiesc la o adresă, ci mai puţine, ca să achite o taxă mai mică în prezent, aceasta fiind calculată acum în funcţie de numărul de persoane. Deci, potrivit celor de la PSD, primăria ar dori ca aceia care achită deja salubritatea să plătească mai mult, ca să acopere şi banii neîncasaţi de la restul populaţiei care nu a contractat acest serviciu obligatoriu.

Noi am înţeles necesitatea modificării metodei de calcul a taxei, deoarece legea impune acest lucru. Însă amânarea acestor scumpiri până după alegeri denotă lipsa de respect faţă de cetăţean. Luând în considerare atât comunicatul firmei SOMA SA, care afirmă faptul că nu aduce nicio schimbare la tarifele pentru serviciile prestate, cât şi consultările pe care le-am avut cu specialişti în domeniul colectării deşeurilor, am ajuns la concluzia că această majorare a taxei se datorează unor soluţii improprii găsite de Primăria Sibiu. Cu alte cuvinte, primăria încearcă să acopere din buzunarul sibienilor sumele pe care nu este capabilă să le colecteze de la peroanele ce se sustrag de la plata taxei de salubrizare. Avem îndoieli serioase şi vis-a-vis de cantitatea de deşeuri estimată a fi colectată în 2021, în sensul că aceste cantităţi au fost mult supraevaluate. Datorită acestei supraevaluări, suma pe care municipalitatea trebuie să o colecteze de la cetăţenii municipiului este una mai mare decât în realitate“, a mai declarat Cătălin Stanciu, potrivit AGERPRES.

PSD propune două soluţii pentru remedierea situaţiei salubrităţii din municipiul Sibiu: o evidenţă corectă a celor care beneficiază de acest serviciu, deci mai mulţi buni platnici şi o campanie eficientă de conştientizare a cetăţenilor că este în beneficiul lor să colecteze selectiv gunoiul.

Continuarea, AICI

 

Articolul precedentPortar de la Lazio Roma, la FC Hermannstadt
Articolul următorCHA CHA LITIX! Episodul 138. Țepele pe internet, la ordinea zilei în România