În Duminica dinaintea praznicului Botezului Domnului, Sfânta Liturghie de la Catedrala Mitropolitană din Sibiu a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi din care au făcut parte vicarul-administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, arhimandritul Ioachim Tomoiagă, cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu şi slujitori ai Catedralei mitropolitane. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Timotei Popovici” a Catedralei Mitropolitane din Sibiu, dirijată de pr. lect. univ. dr. Dan Alexandru Streza.

Credincioşii din Sibiu au participat în număr mare la Sfânta Liturghie din această duminică din ajunul Bobotezei şi mulţi dintre aceştia s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Iisus Hristos.

În cuvântul de învăţătură, IPS Mitropolit Laurenţiu a vorbit despre însemnătatea duhovnicească a ajunului acestui mare praznic.

„Anul acesta, ajunul Bobotezei a căzut duminica şi chiar dacă este duminică şi se săvârşeşte Sfânta Liturghie, este zi de postire aspră, prin renunţarea la mâncăruri. Postul aspru ne pregăteşte mai mult pentru dezelegarea de mâine, pentru sărbătoarea cea mare, când astăzi şi noi împreună cu viitorul popor mesianic, cu cei care au primit botezul pocăinţei de la Ioan, şi noi, în semn de căinţă, de smerenie, ne dăruim lui Dumnezeu prin această osteneală a noastră, prin această renunţare la anumite mâncăruri pentru ca nu numai sulfetul să simtă mâine bucuria vederii Mântuitorului Iisus Hristos în apa Iordanului, ci şi trupul nostru. Astăzi şi noi îl urmărim pe Sfântul Ioan Botezărul care acordă un act ritualistic, o adunare în Iordan a celor care îşi mărturiseau păcatele în vederea iertării lor. Botezul administrat de Sfântul Ioan nu este botezul creştin, care a fost întemeiat de Mântuitorul după Învierea Sa când i-a trimis pe ucenicii Săi în lume la propovăduire şi învăţându-i să boteze. Botezul lui Ioan a fost pregătitor”, a subliniat ierarhul.

Programul liturgic la Catedrala mitropolitană din Sibiu continuă în ajunul Bobotezei la ceas de de seară cu slujba Privegherii, iar în ziua praznicului, după Sfânta Liturghie, IPS Mitropolit Laurenţiu şi toţi preoţii din Sibiu vor sfinţi apa pregătită în Piaţa Mare din oraş pentru a fi împărţită apoi miilor de credincioşi prezenţi la slujba din praznicul Botezului Domnului.

Articolul precedentF.C. Hermannstadt pleacă în cantonament în Spania
Articolul următorCe faci cu busuiocul de la Bobotează. De ce se pune, de fapt, busuioc sub pernă