Copiii din centrele de plasament au nevoie de oameni calzi care să îi asculte, să îi învețe și să îi încurajeze permanent. Ei nu au familia aproape, iar personalul din centre este insuficient pentru a acoperi nevoile copiilor. Programul educațional “Ajungem MARI” caută voluntari pentru 2.200 de copii din București și 24 de județe  printre care şi Sibiul-, voluntari care să dedice copiilor trei ore pe săptămână în următorul an școlar.

„Voluntariatul la Ajungem Mari este una dintre cele mai frumoase experiențe. M-a ajutat să devin un om mai bun, să descopăr suflete pure și să dăruiesc cunoștințe, inspirație și iubire acolo unde lipsesc cel mai mult. Am învățat de la copii și de la colegii voluntari că fiecare gest contează și contribuie la viitorul lor”, spune Mariana, voluntar “Ajungem MARI” în Brașov.

“Sunt aici pentru ei să îi ascult și să îi încurajez, să îi învăț cum să se poarte în lume. Pentru mine cea mai mare satisfacție ar fi să mă cheme peste ani la nunta lor și să îmi spună că sunt bine și fericiți”, adaugă Cetin, voluntar “Ajungem MARI” în București.

“Important e să vii cu inima deschisă, să îi cunoști și să îi accepți pe copii așa cum sunt. Abia după ce se creează o relație, voluntarii își pot seta obiective de învățare. Sunt copii sensibili și minunați, cu răni mari în suflet, iar după toate experiențele triste prin care au trecut, ei își doresc în primul rând acceptare și prietenie”, spune Iarina Taban, cea care a fondat programul.

Programul educațional “Ajungem MARI” sprijină copiii pe termen lung, iar cu unii copii se lucrează chiar de cinci ani, de la începutul programului. Schimbările se fac cu pași mici și perseverență. De aceea este nevoie de mai mulți voluntari care să se implice în fiecare comunitate. Vin mereu în centre alți copii care au trecut prin experiențe greu de suportat. Centrele se închid și copiii sunt mutați în căsuțe sau apartamente de tip familial, iar voluntarii zâmbitori îi urmează, reprezentând un element de stabilitate în viețile lor.

Voluntarii participă la un training inițial și sunt repartizați la centre în funcție de abilitățile lor, nevoile copiilor, distanța față de centru și de programul lor (în timpul săptămânii sau în weekend). Ei vor merge timp de opt luni în echipe de doi sau trei voluntari la grupe de 3-6 copii pentru ședințe de recuperare sau pregătire școlară, ateliere de cunoștințe generale și ateliere creative. Vârsta minimă pentru voluntariat este de 16 ani.

Programul se desfasoară în București și 24 de judeţe – Arad, Argeş, Bacău, Brăila, Bihor, Botoşani, Braşov, Buzău, Constanţa, Cluj, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Gorj, Hunedoara, Iaşi, Ilfov, Mureş, Neamţ, Prahova, Sibiu, Suceava, Timiş, Vrancea.

Termenul limită pentru înscriere este 20 august. Înscrierea se face prin completarea unui formular online pe website-ul www.ajungemmari.ro la secțiunea “Devino Voluntar”, acolo unde se găsesc și toate detaliile despre program.

Articolul precedentVineri se întrerupe curentul electric pe mai multe străzi din Rășinari
Articolul următorAccident pe Valea Oltului. O maşină a intrat în parapet