Un al doilea focar de pestă porcină africană din județul Sibiu a fost confirmat în gospodăria unui localnic din Șura Mică. Întrunit în ședință de urgență, la convocarea prefectului Maria Minea, Centrul Local de Combatere a Bolilor Sibiu – Unitatea Locală de Decizie a aprobat, astăzi, programul de măsuri pentru combaterea acestui focar.
Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Sibiu a instituit imediat zonele de restricție, protecție și supraveghere.
În acest moment, zona de protecție cuprinde localitățile Șura Mică și Rusciori, iar în zona de supraveghere sunt incluse localitățile Ocna Sibiului, Topârcea, Mândra, Șura Mare, Sibiu, Cristian și Mag.
Focarul de pestă porcină africană de la Șura Mică este sursa focarului din satul Colun, comuna Porumbacu de Jos.
Potrivit DSVSA Sibiu, în exploatația suspectă nu mai există suine şi au fost prelevate probe pentru examenul de laborator.
“Carnea porcului sacrificat în cursul perioadei situate între introducerea probabilă a bolii în exploataţie şi aplicarea măsurilor oficiale trebuie să fie marcată şi supusă neutralizării sub supraveghere oficială. Orice substanţă sau deşeu susceptibile de a fi contaminate (furajele) trebuie să fie supuse dezinfectiei. Toate materialele de unică folosinţă potenţial contaminate şi, în special, cele utilizate pentru operaţiunile de sacrificare au fost distruse. Aceste măsuri au fost aplicate în conformitate cu instrucţiunile si sub supravegherea medicului veterinar oficial, în conformitate cu prevederile manualului de operaţiuni pentru PPA”, transmite Prefectura Sibiu.
După sacrificarea porcului, clădirile destinate adăpostirii porcilor şi vehiculele care au fost utilizate pentru transportul lor sau transportul carcaselor lor, precum şi echipamentul, aşternutul pentru animale, gunoiul de grajd şi purinul susceptibile de a fi contaminate au fost curăţate, dezinfectate, dezinsectizate, în două reprize.
Totodată, s-a efectuat ancheta epidemiologică preliminară.
Măsuri în cadrul exploataţiilor de contact
În cazul în care sunt identificate „exploataţii de contact“ atunci când medicul veterinar oficial, pe baza anchetei epidemiologice, constată sau estimează că pesta porcină africană a putut fi introdusă de la alte exploataţii în exploataţia suspectă, sau de la aceasta din urmă, în alte exploataţii CLCB SIBIU ordonă uciderea şi în exploataţiile-contact, în cazul în care situaţia epidemiologică o impune. Totodată, se prelevează un număr suficient de probe de la porci, în conformitate cu manualul de diagnostic, în momentul uciderilor, pentru a confirma sau infirma prezenţa virusului pestei porcine.
După stabilirea zonei de protecţie se va efectua un recensământ al tuturor exploataţiilor cât de repede posibil. “Aceste exploataţii au fost vizitate de un medic veterinar oficial, în vederea efectuării unui examen clinic al porcilor şi a unui control al registrului şi al mărcilor de identificare a porcilor prevăzute la articolele 4 şi 5 din Directiva 2008/71/CE privind identificarea şi înregistrare a porcinelor. Circulaţia şi transportul porcilor pe drumurile publice sau private, excluzând, dacă este necesar, drumurile de deservire a exploataţiilor, sunt interzise, cu excepţia aprobării autorităţii competente în cazul autorizării circulaţiei prevăzute la art. 10, litera (f) din Directiva Consiliului 60/2002. Această interdicţie nu trebuie să se aplice la tranzitul de porci pe cale rutieră fără descărcare sau oprire. De asemenea, în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 24 alineatul (2) al aceleiaşi Directive, se poate acorda o derogare pentru porcii pentru sacrificare care provin din afara zonei de protecţie şi se îndreaptă spre un abator situate în respectiva zonă în vederea unei sacrificări imediate”, mai arată Prefectura Sibiu.
Totodată, se vor amplasa două filtre rutiere de control și dezinfecție pe raza localității Șura Mică.
Zilnic, se va verifica funcționarea acestor filtre de către DSVSA Sibiu prin medicul veterinar oficial desemnat.
Primul focar de pestă porcină africană a fost descoperit în localitatea Colun, comuna Porumbacu de Jos, în 11 octombrie.