In urmatoarele ore un front atmosferic care coboara din zona Scandinaviei se va instala peste Nordul Carpatilor Orientali si va determina scaderi bruste ale temperaturilor . In zona inalta la peste 1500m temperaturile vor varia intre -20 si -27 de grade .

 
La aceste temperaturi pericolul de a fi surprins in zone expuse vantului este extrem de mare chiar cu echipament adecvat turismului montan de iarna.
La viteze ale vantului de 60 -70 km /h si cu rafale de 100 km/h, echartul temperaturii resimtite de corpul uman indica o zona de risc mare .
In zona montana exista patru zone de risc estimat.
 
Zona 1 cu risc de inghet la o expunere continua cuprinsa intre 10 si 30 minute.
Zona 2 cu risc mare de inghet cuprinsa intre 5 si 10 minute
Zona 3 cu risc mare de inghet intre 2 si 5 minute zona de la care din punctul de vedere al managementului factorului de risc al operatiunilor de salvare interventia este discutabila si calculul procedural poate situa actiunea in zona rosie al echartului VGR.
Zona 4 foarte rar posibila in Romania zona de risc maxim cand congelarea tesutului uman se produce la 2 minute de expunere. In aceste conditii operatiunile de salvare nu sunt posibile.
 
”Astfel in conditiile temperaturii fizice de -20 grade si vant de 70 km /h temperatura resimtita este de aproximativ -36 -37 de grade (zona 2 de risc) iar la -27 grade temperatura resimtita este de aproximativ -44/-51 grade (zona 3 de risc)
In aceste conditii cel mai pertinent sfat este sa nu intreprindeti ascensiuni decat daca aveti echipament folosit de alpinistii de mare altitudine si o pregetire fizica excelenta . Protejati-va fata cu masca de vant si ochelari de protectie integrali. Evitati pe cat posibil sa fiti surprinsi de lasarea serii pe trasee cand temperaturile coboara brusc si viteza vantului creste . Nu scoateti manusi-le din maini . Nu abordati trasee cu expunere in vant ”, recomandă salvamontiștii
Articolul precedentEdiție specială „Legile Puterii,” cu Alexandra Păcuraru
Articolul următorEXPLOZIE de cazuri cu COVID-19 în școli. ZECI de elevi și profesori infectați! Sorin Cămpeanu: “Apar probleme tocmai din cauza unei anumite lipse de responsabilitate”