32 de invervenții la monumentele de cultură din mai multe județe vor face obiectul unei expoziții, la sediul Direcției pentru Cultură Sibiu, din strada Tribunei. Aceasta va fi deschisă marți, la ora 16.

Expoziția “Ambulanța pentru Monumente” este o inițiativă a Asociației “Monumentum”, care își propune să acționeze eficient în domeniul salvgardării patrimoniului imobil prin punerea în siguranță a unor obiective de patrimoniu importante aflate în stare avansată de degradare sau de precolaps. 
“Peste 600 de monumente istorice din România aflate în proprietate privată sau publică așteaptă salvarea de urgență și numărul lor crește îngrijorător. Proiectul “Ambulanța pentru Monumente” al Asociației Monumentum, prin intermediul căruia se realizează punerea în siguranță a patrimoniului cultural imobil cu ajutorul voluntarilor, al meșterilor și al comunitaților locale sub stricta supraveghere a specialiștilor din domeniul conservării și restaurării monumentelor istorice. Acolo unde proprietarul oferă materialele de construcție necesare, „Ambulanța pentru monumente”, a cărei principal susținător este Alteța Sa Regală, Prințul de Wales, acționează pentru punerea în siguranță a monumentului cu ajutorul unei autoutilitare echipate cu uneltele necesare. Proiectul și-a propus salvgardarea patrimoniului imobil și realizarea evidenței patrimoniului; creșterea nivelului de pregătire profesională a specialiștilor prin educație non-formală participativă după sistemul „hands on training”, recuperarea tehnicilor tradiționale și a materialelor locale, implicarea comunitaților în acțiunile de salvgardare a patrimoniului și crearea de noi audiențe”, spun  inițiatorii proiectului.
Cele 32 de intervenții la care face referire expoziția au fost realizate în județele Cluj, Hunedoara, Mureș, Brașov, Sibiu, Sălaj, Arad și Timiș și Sibiu și se referă la mori, biserici evanghelice fortificate, biserici ortodoxe, turnuri, porți, halte CFR etc,toate realizate între 2016 – 2019.
Vernisajul expoziției „Ambulanța pentru Monumente 2016-2019” și prezentarea proiectului vor avea loc la Direcția pentru Cultură Sibiu (DJC Sibiu), din strada Tribunei nr. 2, Sibiu, la ora 16, marți, 10 decembrie.

Articolul precedentRecital de pian, în Sala Oglinzilor a FDGR
Articolul următorCopiii din Marburg le-au pregătit daruri “fraților” din Sibiu