Potrivit Realitateafinanciara.net, un număr de peste 170.000 de turişti şi-au petrecut Revelionul 2019/2020 în ţară, cu 2,5% mai mult decât în anul precedent, unde au cheltuit aproape 44 de milioane de euro, în creştere cu 10%, comparativ cu Revelionul 2018/2019, reiese din calculele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), care arată că România rămâne principala opţiune de vacanţă atât a turiştilor români, dar şi a unui număr din ce în ce mai mare de turişti străini care au început să ia în calcul ţara noastră ca destinaţie de Revelion.

”Un număr de peste 170.000 de turişti şi-au petrecut în ţară Revelionul 2019/2020, cu 2,5% mai mult decât în anul precedent, unde au cheltuit aproape 44 de milioane de euro, în creştere cu 10%, comparativ cu Revelionul 2018/2019”, comnform unui comunicat al Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

În acest an, de Revelion, Guvernul a acordat două zile libere personalului din sistemul bugetar, zilele de 27 decembrie şi 3 ianuarie, turiştii români beneficiind de un sejur prelungit de 4-5 zile în destinaţii interne sau externe.

„România rămâne principala opţiune de vacanţă atât a turiştilor români, dar şi a unui număr din ce în ce mai mare de turişti străini care au început să ia în calcul ţara noastră ca destinaţie de Revelion. Tarifele de cazare accesibile, mâncarea mai ieftină decât oriunde în destinaţiile concurente şi distribuirea voucherelor de vacanţă au ajutat la majorarea numărului de turişti.  Cu toate acestea, vremea caldă, anormală pentru această perioadă, a scăzut cererea pentru destinaţiile de schi interne şi externe”, a declarat Dragoş Răducan, prim-vicepreşedintele FPTR.

Ca în fiecare an, destinaţiile cu tradiţie au fost cele mai solicitate, înregistrându-se la nivel naţional o creştere a numărului de turişti cu 2,5% faţă de anul trecut.

„Aşa cum era de aşteptat, cel mai mare număr de locuri vândute de Revelion s-a înregistrat în turismul rural, 58.500 de turişti petrecându-şi noaptea de Revelion la pensiuni, cu 2,6% mai multi faţă de anul trecut. În aceste destinaţii s-au înregistrat sejururi de până la cinci nopţi datorită pachetelor consistente de servicii”, spun reprezentanţii FPTR.

Staţiunile balneare au găzduit de sărbătorile de iarnă peste 25.600 de români, în scădere cu 9,3%, faţă de anul trecut. Creşteri s-au înregistrat în zonele montane, unde 49.300 de persoane au optat să-şi petreacă vacanţa de Revelion la munte, cu 32,4% mai mult faţă de anul trecut, principalele staţiuni montane fiind arhipline in aceasta perioada.

„Chiar dacă drumurile de acces spre statiuni au fost foarte aglomerate, vremea a fost extrem de caldă, nespecifică acestei perioade şi în continuare lipsesc posibilităţile de agrement alternativ sporturilor de iarnă, romanii s-au deplasat în număr foarte mare în staţiunile cu tradiţie”, adaugă ei.

Pentru ofertele de Revelion ale hotelurilor din marile oraşe ale României au plătit peste 31.500 de persoane, aproximativ acelaşi număr ca şi în anul anterior.

Chiar dacă vremea a fost frumoasă, în Delta Dunării şi pe litoralul românesc numărul turiştilor a fost destul de scăzut din cauză că numărul locurilor de cazare încălzite a fost restrâns.

„În ceea ce priveşte tarifele percepute în perioada Revelionului, se constată că acestea s-au majorat faţă de 2019 cu o medie de 12%, cu mult sub creşterea elementelor care compun tariful, cum ar fi utilităţile şi salariile, care au avut creşteri de până la 25% în anul 2019, diferenţa fiind compensată prin scăderea TVA-ului, dar mai ales prin scăderea profitului hotelurilor  Astfel, românii au cheltuit peste 210.857 milioane de lei pentru achiziţionarea pachetelor de Revelion în ţară, în creştere cu 17,5% faţă de anul anterior. Ca deobicei cele mai căutate zone au fost Valea Prahovei, Poiana Braşov, Păltiniş, Rânca, Strajă, Călimăneşti, Felix şi zonele tradiţionale rurale Bran-Moieciu, Maramureş, Bucovina”, arată datele FPTR.

Revelionul în străinătate

Românii care au ales să îşi petreacă vacanţa de sărbători în străinătate au avut de ales între destinaţii de schi şi sporturi de iarnă, pachete turistice de tip city-break în oraşe europene şi destinaţii exotice îndepărtate. Chiar dacă au beneficiat de un număr mare de zile libere, doar 10.870 de turişti români au apelat la agenţiile de turism pentru petrecerea Revelionului în străinătate.

Numărul acestora a scăzut cu aproximativ 2% faţă de anul 2019, aceştia cheltuind aproximativ 6 milioane de euro. Cei mai mulţi şi-au cumpărat pachete pentru destinaţii de schi şi sporturi de iarnă în Austria, Franţa, Italia şi Bulgaria.

Ca şi anul trecut, anul acesta s-a  menţinut interesul pentru destinaţii tip city-break,  precum şi pentru ţările cu clima caldă din zona Orientului Mijlociu, cum ar fi Egipt, Maroc, Istanbul sau Dubai. Printre preferinţele românilor s-au aflat şi destinaţiile exotice, precum Republica Dominicană, Maldive, Singapore, Mauritius şi Thailanda.

De la an la an românii tind să-şi organizeze pe cont propriu vacanţele, folosind sisteme de rezervări online pentru a-şi cumpăra servicii turistice. Majoritatea rezervă în special biletul de avion şi cazarea în destinaţii externe, renunţând la serviciile de masă şi agrement, pe care le achiziţionează la faţa locului.

Datele au fost obţinute pe baza  estimărilor furnizate de membrii FPTR şi a sondajului aplicat unui număr semnificativ de operatori din turism, spun reprezentanţii patronatului.

Articolul precedentRezervele valutare ale BNR, la cel mai mic nivel din ultimele șase luni
Articolul următorUrs accidentat mortal, în Micăsasa