Polițiștii adresează o scrisoare deschisă tuturor celor care sună nejustificat la numărul de urgență 112. Scrisoarea a fost punblicată pe pagina de facebook a Poliției Române. În ea se precizează importanța acestui număr și necesitatea de a fi apelat doar în caz de urgență reală. Totodată ei vorbesc despre cât de impotant este ca atunci când apelezi numărul de urgență să-ți păstrezi calmul și să răspunzi tuturor întrebărilor adresate de operatori. În finalul scrisorii, într-o manieră umoritică ei prezintă cazurile în care românii au apelat nejustificat la 112. Mai jos puteți citi scrisoare în întregime.

„Apelul 112 poate salva viața unui om… sau nu!

Îți ia #2 minute să citești acest mesaj, #2 minute care pot face diferența între viață și moarte! Alege viața!

Scrisoarea publică a dispecerului 112 din cadrul Dispeceratului Poliției Sibiu, adresată comunității sibiene.

Stimate apelant/ă,
112 este numărul unic pentru apeluri de URGENȚĂ pentru toate Statele Uniunii Europene, este gratuit și este apelabil din orice rețea, chiar și atunci când te afli într-o zonă fără semnal.
De ce am subliniat și îngroșat “URGENȚĂ”? Deoarece s-a trecut în derizoriu sensul acestui cuvânt din sintagma “apeluri de urgență”. Astfel încât, oricine are o problemă, indiferent de natura ei, apelează 112 cu speranța că aici orice se rezolvă, doar prin simplul fapt că a sunat la acest număr scurt. De parcă atunci când ne doare o măsea, mergem la un tâmplar să ne trateze și nu la medicul stomatolog…
De aceea îți adresez următoarea rugăminte: sună la 112 dacă te afli într-o situaţie de urgenţă sau dacă ai motive întemeiate să crezi că cineva se află într-o situaţie de urgenţă. O situaţie de urgenţă reprezintă orice situaţie în care este ameninţată viaţa, proprietatea şi/sau mediul, fiind necesară asistenţa imediată a poliţiei, pompierilor, ambulanţei şi/sau jandarmilor.
De asemenea, doresc să te informez, pe această cale, despre faptul că atunci când soliciți intervenția de urgență a unui echipaj de poliție, operatoarea 112 din cadrul Serviciului de Telecomunicații Speciale, care ți-a preluat apelul, va transfera legătura de voce Dispeceratului Poliției Sibiu, unde apelul va fi preluat de către un polițist cu experiență, care încearcă să obțină cât mai repede cât mai multe detalii legate de urgența sesizată de tine. Te rog să ai în vedere faptul că acest polițist, ca și tine, este tot un om, trăiește și el tot în comunitatea sibiană, are și el un suflet, are și el probleme de familie, sănătate sau de orice altă natură, este tot un contribuabil, este apolitic, nu ține cont de vârsta, etnia, religia, sexul, pregătirea sau funcția ta și încearcă să trimită cât mai rapid cel mai apropiat echipaj de poliție.
Ne-ar fi foarte util să îți păstrezi calmul, să răspunzi cu exactitate întrebărilor pe care ți le adresăm, să porți un dialog cu noi, să te axezi doar pe urgența pentru care ai sunat și să nu prezinți istoria problemei cu care te confrunți de X ani. Astfel, noi vom identifica rapid urgența și locația ta, iar în timpul cel mai scurt, echipajul de poliție cel mai apropiat va ajunge la tine pentru a te ajuta și a lua măsurile legale care se impun.
Te rog să te gândești bine dacă ai cu adevărat o urgență, înainte de a apela 112. Viața unui om poate depinde de faptul că tu apelezi abuziv numărul unic pentru apeluri de urgență 112 sau alertezi fals echipajele specializate pentru intervenție în cazul unei urgențe.
Pentru a te convinge că sunt persoane care apelează numărul de urgență pentru fapte diverse, iată mai jos câteva exemple de astfel de situații în care linia telefonică este ocupată inutil:

CATEGORIA TAXI
Te afli în zona centrală a Sibiului, locuiești în cartierul Hipodrom și nu circulă niciun taxi pe stradă;
Ai fost la colindat în Dumbrăveni și nu ai bani să mergi acasă, în județul Mureș;
Primarul comunei X nu dorește să transporte un bărbat de la spital acasă;
Nu ai bani de transport să-ți vizitezi prietenul pe care nu l-ai mai văzut de mult;

CATEGORIA PĂSĂRI ȘI ANIMALE
Pisica vecinului lasă urme pe terasa casei tale;
Pisica vecinului îți sperie găinile;
Găina vecinei intră în curtea ta;
Cocoșul vecinului te trezește dimineața devreme;

CATEGORIA DRAGOSTE CU NĂBĂDĂI
Te-a părăsit soția și vrei ca noi să o recuperăm pentru tine; (uneori nu reușim să le recuperăm nici pe ale noastre)
Soția ta fumează prea mult; (dacă fumează doar tutun, nu ne interesează)
Te-a părăsit soția pentru un alt bărbat și vrei să mergem acasă la el, lui să-i cerem socoteală, iar pe ea să o întrebăm ce are de gând; (ești sigur că nu vrei să o lași acolo?)
Încă nu ți-ai găsit partenera ideală; (sfat prietenesc: învață din greșelile altora, vezi mai sus!)

Rolul nostru, al polițiștilor, este de a te ajuta în situațiile de urgență cu care te confrunți. De aceea, te rog să respecți indicațiile pe care ți le oferim și să te adresezi instituțiilor abilitate pentru rezolvarea situațiilor care nu sunt urgențe.

Îți mulțumesc pentru timpul acordat pentru a citi această scrisoare publică!”

Articolul precedentTrei spitale mobile și sprijinul județelor limitrofe pentru SUMMIT
Articolul următorDouă femei lovite pe trecere de pietoni, în Mediaș