Reprezentanţii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu spun că femeia transferată sâmbătă noaptea la Spitalul Universitar Bucureşti a ajuns în stare gravă, iar cazul nu putea fi rezolvat la Sibiu, din cauză că instituţia nu deţine dotarea şi personalul specializat pentru astfel de intervenţii.

Potrivit SCJU Sibiu, cazul a fost prezentat spitalelor clasificate superior, fiind acceptat într-o primă fază la Târgu-Mureş. După alte discuţii, pacienta a fost trimisă la Spitalul Universitar Bucureşti, ţinându-se cont de Ordinul potrivit căruia “Un spital care poate asigura acest nivel de îngrijiri medicale nu are dreptul de a refuza transferurile”.
“Pacienta, cu o patologie pulmonară complexă, cu recidivă a afecțiunii pulmonare, a ajuns în stare critică la SCJU Sibiu, în stop cardio-respirator resuscitat, intubată, prezentând sângerare traheo – bronșică, cu sechele TBC și aflându-se în șoc hemoragic. A fost preluată de medici, investigată și tratată corespunzător, i s-au efectuat examinări complexe la Computerul Tomograf, i s-au administrat trei unități de sânge și a fost stabilizată. Ținând cont de situația critică și de necesitatea aplicării unor metode de diagnostic și terapie complexe, mai exact proceduri de radiologie intervențională care nu se pot efectua în cadrul SCJU Sibiu care nu deține dotarea necesară și personalul specializat pentru astfel de intervenție, s-a decis transferarea pacientei către o unitate sanitară care să poată realiza aceste proceduri. Au fost contactate numeroase unități spitalicești din București, Cluj și Târgu – Mureș care au refuzat transferul invocând diverse motive. A fost obținut un accept de la spitalul Târgu-Mureș, de unde s-a solicitat efectuarea la Sibiu a unei examinări angio-CT și transmiterea rezultatelor. După efectuarea acestora, medicul de la Târgu Mureș nu a mai putut fi contactat. A fost obținut un alt accept pentru transfer de la Spitalul Universitar București, secția Chirurgie Toracică, dar transferul a fost refuzat de catre secția ATI a Spitalului Universitar București, pe motiv că nu sunt locuri disponibile. În aceste condiții pacienta a fost totuși trimisă la Spitalul Universitar București, cu un echipaj de terapie intensivă mobilă (TIM) ținându-se cont de prevederile Ordinului 1091/2006, Art. 1 punctul 13, de art.12 respectiv de Anexa 1, punctele 5 și 6”, explică reprezentanţii Spitalului, pentru Realitatea de Sibiu.
Potrivit Ordinului amintit, “în cazul pacienţilor aflaţi în stare critică sau cu potenţial de agravare (repetarea sângerării nu mai putea fi rezolvată la Sibiu, spune SCJU) şi care necesită asistenţă medicală de specialitate ce nu poate fi asigurată de spitalul în care acesta se află, un spital care poate asigura acest nivel de îngrijiri medicale nu are dreptul de a refuza transferurile”.

Articolul precedentCopiii intoxicaţi cu monoxid de carbon au fost duşi într-un centru de plasament
Articolul următorTNRS joacă la Paris