Cazul tragic al femeii care a murit după ce a fost mușcată de câini redeschide discuția despre ce trebuie să facem în cazul în care suntem în această situație. Mușcăturile pot fi extrem de periculoase fie pentru că se produc leziuni majore, așa cum s-a întâmplat în cazul Anei Oros Daraban, fie pentru că se pot produce diverse infecții, cu potențiale efecte letale.

Din păcate, copiii sunt cele mai frecvente victime ale mușcăturilor de câine și tot ei suferă cele mai grave răni, însă și adulții pot suferi de pe urma unei asemenea interacțiuni.

 

Ce trebuie să faci dacă ai fost mușcat de câine

Cel mai important este să vă păstrați calmul și să vă îndepărați de animalul agresiv, pentru a evita riscul unui nou atac, potrivit doc.ro. Dupa ce pericolul a fost îndepărtat, trebuie luate următoarele măsuri de prim ajutor:

•    curățarea rănii, cu apă călduță, dacă este posibil;
•    îndepărtarea oricărui rest animal, cum ar fi dinți, fire din blană păr sau urme de murdărie;
•    ajutați rana să sângereze puțin, strângând-o ușor, cu excepția cazului în care sângerează deja liber;
•    să pui un tampon curat sau un pansament steril peste rană sau să țineți apăsat cu mâna peste acea zonă, în caz de sângerare masivă;
•    să iei analgezice, cum ar fi paracetamol sau ibuprofen, dacă ai dureri – copiii sub 16 ani nu ar trebui să ia aspirină;
•    cerții sfatul medicului, cu excepția cazului în care rana este foarte mică.

 

Dacă mușcătura ți-a rupt o parte a pielii sau corpului, cum ar fi un deget sau o ureche, spal-o cu apă rece de la robinet, înfășoar-o într-o batistă sau țesătură curată și pune-o într-o pungă de plastic înconjurată de gheață, astfel încât să poată fi transportată la spital. Poate fi posibilă, mai târziu, reatașarea chirurgicală a acestei părți a corpului.

 

Când să mergi la medic, dacă ai fost mușcat de câine

Dacă mușcătura a rupt pielea, trebuie să soliciți imediat asistență medicală după curățarea rănii. Deși doar 15%-20% dintre rănile mușcate de câine se infectează, problema este că simptomele apar când deja situația este gravă.

Majoritatea infecțiilor cu Capnocytophaga apar de obicei in mușcături de câine sau pisică.Î n unele situații problema poate fi tratată în cabinetul medicului de familie, în timp ce în alte cazuri sunt necesare îngrijiri suplimentare.

 

Cum îți dai seama că mușcătura de câine s-a infectat

 

Mușcăturile grave de animale se pot infecta, mai ales dacă pielea și carnea au fost sfâșiate.

 

Dacă ți s-a crăpat pielea, poți dezvolta o infecție, deoarece animalele au o mulțime de bacterii în gură, care îți pot pătrunde în organism, inclusiv Staphylococcus, Streptococcus and Pasteurella, precum și Capnocytophaga. Câinii nevaccinați și sălbatici pot, de asemenea, să aibă și să îți dea rabie, de aceea medicul va dori să știe detalii despre câinele care te-a mușcat. 

 

Care sunt simptomele ce îți sugerează că rana a fost infectată includ:

•    roșeață și umflături în jurul rănii;
•    rana se simte caldă și din ce în ce mai dureroasă;
•    lichid sau puroi se scurg din rană;
•    febră de 38°C sau mai mare;
•    transpirații și frisoane;
•    glande umflate sub bărbie sau în zona gâtului, axilelor ori inghinal;
•    dungi roșii care se extind de la rană, de-a lungul pielii.

Cere ajutor medical cât mai curând posibil, dacă crezi că rana de la mușcătura de câine este infectată.

 

Articolul precedentDe ce nu slăbești în ciuda tuturor eforturilor: 3 aspecte care trebuie să te preocupe
Articolul următorPropunere: un milliard de oameni să nu mai consume carne pentru a combate schimbările climatice