Cinci arhierei au oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Mitropolitană din Sibiu, în ziua de sărbătoare a Sfintei Treimi, hramul locașului de cult.

Alături de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, au liturghisit Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, Preasfințitul Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, Preasfințitul Visarion, Episcopul Tulcii și Preasfințitul Ilarion Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului. Împreună cu cei cinci arhierei a liturghisit un sobor de preoți și diaconi format din cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, printre care decanul și prodecanul instituției, pr. prof. univ.dr. Nicolae Chifăr, respectiv pr. prof. univ. dr. Aurel Pavel, vicarul eparhial, arhimandritul Ioachim Tomoiagă, consilieri eparhiali, protopopi și ceilalți slujitori ai Catedralei mitropolitane.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Timotei Popovici” a Catedralei mitropolitane din Sibiu și de Corul „Anastasis” al Catedralei episcopale din Deva.

Lucrarea Preasfintei Treimi

Cuvântul de învățătură de la Sfânta Liturghie a fost rostit de IPS Mitropolit Irineu care a vorbit credincioșilor despre lucrarea Sfintei Treimi în lume și răspunsul omenirii la chemarea iubirii divine.

„Sărbătoarea de astăzi a Sfintei Treimi este încununarea tuturor faptelor Mântuitorului Iisus Hristos, este încununarea lucrării Sfintei Treimi, a iconomiei dumnezeiești, a faptelor pe care Dumnezeu le-a săvârșit pentru noi și iată cum se așează în interiorul Bisericii și cum Biserica este în interiorul Preasfintei Treimi. Nu există nici o deosebire între aceste două mari lucruri pentru că Biserica nu există fără Preasfânta Treime, iar Sfânta Treime este existența Bisericii”, a subliniat ierarhul, potrivit Mitropoliei Ardealului.

La finalul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Laurențiu a mulțumit ierarhilor, preoților și tuturor oaspeților pentru participarea și la hramul din acest an.

„Sărbătoarea aceasta a hramului Catedralei este o sărbătoare pentru fiecare dintre noi cei care intrăm aici pentru a ne înălța, pentru a ne ridica din starea noastră de neputință și de căutări continue, pentru a trăi câteva clipe sus, în ceruri, pentru că aici cerul coboară pe pământ”, a spus Părintele Mitropolit.

Ierarhul a oferit distincția „Crucea șaguniană pentru laici” profesorului Ioan Opriș de la Universitatea „Valahia” din Târgoviște, președintelui Senatului Universității de Arte și Design din Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Ioan Sbârciu, directorului Complexului Naționale Muzeal „ASTRA” din Sibiu, Ciprian Anghel Ștefan, inginerului Sorin Inocențiu Șerbu și inginerului Dumitru Șerban.

Sărbătoarea hramului s-a încheiat cu un recital susținut de Corala „Timotei Popovici” pe treptele Catedralei mitropolitane, acompaniată de o fanfară.

Articolul precedentPreocupările tinerilor din anii 1900, într-o expoziție la Biblioteca ASTRA
Articolul următorPivnițe inundate și copaci doborâți în urma furtunii din Sibiu