Comerțul ilicit de țigarete, celebra piață neagră a tutunului, a scăzut în 2019, spun polițiștii. Conform unui raport publicat astăzi, de Poliția Română, este pentru prima dată în ultimii 6 ani când piața ilicită a comerțului cu produse din tutun scade, în România, sub 14% din total.

Conform unui raport al celor de la Poliția Română:

Imagine

Sursa foto- IPJ Arad

Acțiunile desfășurate de Poliția Română, în primele 11 luni din 2019, pentru prevenirea și combaterea ilegalităților săvârșite în domeniul traficului, prelucrării și comerțului cu țigarete și alte produse din tutun, la nivel național, au avut ca rezultat ridicarea a peste 55.700.000 de țigarete și 48.614 kg de tutun vrac (echivalentul a 69.448.572 de țigarete).

Astfel, pentru neregulile constatate, au fost constatate 2.645 de infracţiuni dintre care: 184 de infracţiuni de evaziune fiscală, 2.271 de infracțiuni prevăzute de Codul vamal și 190 de infracțiuni prevăzute de Codul fiscal.

În urma acțiunilor, au fost înregistrate 2.352 de dosare penale, în care sunt cercetate 3.017 persoane.

Totodată, polițiștii au aplicat 3.295 de sancţiuni contravenţionale, valoarea totală a amenzilor aplicate fiind de 3.853.403 lei.

Datorită acțiunilor instituțiilor cu atribuții în domeniul combaterii contrabandei, piața neagră a țigaretelor se situează în noiembrie 2019 la 12,3%, în scădere cu 5% față de luna ianuarie a aceluiași an. De asemenea, este pentru prima dată în ultimii 6 ani când piața ilicită din România este evaluată la un nivel anual mai scăzut de 14%, rezultatul pentru 2019 fiind de 13.9%.

Acțiunile desfășurate de polițiști pentru combaterea ilegalităților din domeniu au contribuit la diminuarea semnificativă a nivelului pieței negre de țigarete, aspect confirmat și de ultimul studiu Novel Research.

Imagine

De la 1 Ianuarie 2020 însă prețul țigărilor s-a majorat, din nou. Orice pachet costă, începând cu prima zi din acest an, cu 40 de bani mai mult, față de 2019. Asta după ce Guvernul a majorat acciza la tutun, în conformitate cu normele europene.

Directiva Comisiei Europene prevede un nivel similar al preţurilor pentru ţigări în toată Uniunea. După creşterea de la 1 ianuarie, acciza, adică banii colectaţi direct de stat, va reprezenta jumătate din preţul unui pachet.

Fără TVA şi acciza, un pachet de ţigări ar costa în medie 7 lei. Pentru un fumător care consumă un pachet pe zi, scumpirea înseamnă 12 lei pe lună şi 145 de lei pe an.

Articolul precedentUn magazin și o anexă gospodărească din Alămor au ars integral
Articolul următorVeste șoc pentru toți fumătorii din România!