În această perioadă, polițiștii specializați din cadrul Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Sibiu desfășoară ample activități în baza planului național „Foc de artificii”, pentru verificarea legalităţii desfăşurării operaţiunilor cu articole pirotehnice, de către persoanele fizice şi juridice, în perioada sărbătorilor de iarnă 2019 – 2020 și mai ales, pentru scoaterea de pe piața neagră a articolelor pirotehnice.

De ce să spui NU aruncării cu petarde și artificii?

“Ne putem răni și pe noi, și pe ceilalți. Animăluțele se sperie și se pot pierde. Nu e nicio bucurie în bubuielile care se aud nonstop zilele acestea. Vă rugăm să nu încurajați comercializarea lor”, transmit polițiștii sibieni.
Aceștia au transmis și câteva reguli elementare de siguranță. Astfel, procurarea articolelor pirotehnice se va realiza numai de la societăți comerciale autorizate conform legii.
Se vor procura și utiliza numai produse pirotehnice etichetate în mod corespunzător, în limba română, care sa conțină denumirea și adresa importatorului, tipul și categoria articolului pirotehnic, termenul de valabilitate, limite de vârstă și distanța minimă de securitate în timpul utilizării acestora, precum și dacă se pot folosi în afara sau în interiorul încăperilor;
“Respectați cu strictețe instrucțiunile producătorului, în special limitele de vârstă și distanțele de securitate înscrise pe etichetă. Articolele pirotehnice, cu mici excepții, nu sunt destinate a fi utilizate din mână, ca regulă de securitate acestea fiind destinate folosirii de pe sol, conform indicațiilor producătorului. La efectuarea focurilor de artificii, responsabilul trebuie să se asigure că declanșarea acestora nu prezintă pericol pentru sănătatea sau siguranța persoanelor sau bunurilor din imediata apropiere, dat fiind faptul că acestea sunt periculoase și imprevizibile. Persoana responsabilă trebuie să țină seama de orarul de folosire al acestor produse, de modul de păstrare, transport, manipulare și comercializare, utilizarea articolelor pirotehnice de către persoane aflate în stare de ebrietate sau care fumează fiind strict interzisă. Amplasarea spectatorilor se va face la o distanță corespunzătoare astfel încât să fie evitate eventuale accidente”, spune IPJ Sibiu.
Orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la un an.
Comercializarea către persoanele cu vârsta sub limita prevăzută de lege a articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1, precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la trei luni la un an.
“În contextul apariției pe piața românească a articolelor pirotehnice de tip petardă, încadrate în categoria P1, facem precizarea că acestea nu sunt destinate a fi folosite în scop de divertisment, utilizarea lor fiind permisă în cazuri deosebite, de persoanele aflate în pericol, pentru a îndepărta animalele agresive sau sălbatice, de către fermieri sau alte categorii profesionale care utilizează aceste articole pirotehnice în scop tehnic. În fapt, aceste articole pirotehnice anterior erau încadrate în categoriile de risc F2 și F3, fiind destinate uzului profesional datorită periculozității deosebite, iar ulterior au fost certificate pentru introducere pe piață pe baza scopului declarat (combaterea atacului animalelor sălbatice)”, explică Luciana Lazăr, purtător de cuvânt al IPJ Sibiu.

Articolul precedentUrări de Anul Nou 2020. Aici sunt cele mai frumoase mesaje și SMS-uri de La mulți ani!
Articolul următorMinistrul Muncii a testat serviciile Caselor de Pensii. „Sunt probleme cu modul în care se vorbește”