Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare.

Odată cu prezenţa ubicuuă a smartphone-urilor şi a internetului în vieţile noastre, selfie-urile au devenit un obicei zilnic pentru mare parte dintre noi, acesta fiind unul dintre cele mai încărcate tipuri de fotografii pe reţelele sociale.

Pentru majoritatea oamenilor selfie-urile reprezintă o modalitate de a-şi documenta schimbările de-a lungul anilor, dar şi de promovarea a propriei imagini, în scopuri diverse. Aceasta are, însă, un preţ, deoarece selfie-urile nu reflectă întotdeauna realitatea, iar obiceiul de a realiza şi publica pe reţelele sociale astfel de fotografii poate să ducă la narcisism, dependenţă şi, potrivit unor studii, chiar şi la depresie şi anxietate, în cazul în care demersul izvorât din dorinţa de apreciere şi din nevoia respectivei persoane de a se face remarcată nu are rezultatul scontat.

De aceea, în fiecare an la 16 martie se sărbătoreşte #NoSelfiesDay, ziua în care se încurajează abţinerea de la realizarea şi distribuirea selfie-urilor, o ocazie pentru detoxificarea de la utilizarea smartphone-urilor şi a reţelelor sociale, dar şi pentru a analiza, de la distanţă, cât de nocive pot fi excesul de selfie-uri şi dorinţa de a împărtăşi o imagine “perfectă”, de multe ori falsă.

 

Articolul precedentMiniștrii NATO, ședință de urgență la Bruxelles, după trei săptămâni de bombardamente în Ucraina – Noua strategie contra Rusiei
Articolul următorSimona Halep, victorie în două seturi contra Soranei Cîrstea. Constănțeanca s-a calificat în sferturi, la Indian Wells